Kisgyerek

Jelek, hogy a kisgyereknek már nincs szüksége nappali alvásra

A kisgyermek növekedésével a napi alvásigénye csökken. Az alvásigény kezdetben megoszlik a nappali és az éjszakai alvás között, de idővel a kisgyermeknek már nem lesz szüksége nappali alvásra.
2021. November 08.
Jelek, hogy a kisgyereknek már nincs szüksége nappali alvásra (Fotó: Getty Images)

Nincs egy adott, általános életkor, amikor a gyerekek elhagyják a nappali alvást, hiszen ez olyan tényezőktől függ, mint az éjszakai alvási szokások, a gyermek érettsége, az óvodai szokások. A sleepfoundation.org szerint 3 éves korában még szinte minden kisgyerek alszik nappal is legalább egyszer, és adataik alapján 6 éves korra a gyerekek kevesebb, mint 10 százaléka szunyókál még nap közben, és a legtöbben 7 éves korukban már nem alszanak napközben.

Mivel az egyes gyerekeknél eltérő, hogy mikor hagyják el a nappali alvást, a szülőknek fontos figyelniük az ezzel kapcsolatos szükségletekre is. Általánosságban az mondható, hogy a gyerekeknek akkor nincsen már szüksége szunyókálásra, amikor ez már nem kell ahhoz, hogy egy teljes napig energikusnak érezzék magukat.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy már nincs szüksége a gyermeknek nappali alvásra?

Sok gyerek hagyja el magától, természetes módon a nappali alvást, és számos jel utalhat arra, hogy erre kész a kisgyerek.

Nehezen tud elaludni a nappali alváskor

Ha a gyermek napközben már nem fáradt – és a hangulata is kiegyensúlyozott a szundikálás nélkül – nehezen tud elaludni, amikor elérkezik a nappali alvás ideje. Ilyenkor észrevehetjük, hogy játszik, vagy énekelget az ágyban fekve, vagy csak egyszerűen nem alszik el. Viszont abban az esetben, ha a gyermek ilyenkor nyűgös, az azt jelenti, hogy még szüksége van a szundikálásra, de lehet, hogy módosítani kell az idejét.

Éjszaka nehezen tud elaludni

A nappali alvás késleltetheti a gyermek elalvási képességét, így összességében kevesebbet alszik. A szundítás idejét le lehet rövidíteni, hogy a gyerek el tudjon aludni este. Érdemes figyelni azt is, a gyermek mikor álmos, és abban az időben célszerű aludnia nap közben. Azt jobb elkerülni, hogy az esti lefekvés idejét toljuk későbbre, tanácsosabb a szundi idejét lerövidíteni.

Korán ébred

Ha már nincs szüksége a gyermeknek nappali szundításra, az járhat azzal is, hogy a gyermek már jóval a reggeli ébredés előtt teljesen kipihentnek érezheti magát. Amennyiben a gyermeknek még szüksége van nappali alvásra, de korán ébred, a szundit próbáljuk lerövidíteni, ahelyett, hogy teljesen elhagynánk.

Nem mutatja az álmosság jeleit azokon a napokon, amikor elmarad a nappali alvás

Ha nem ásít sokat nap közben, vagy nem esik nehezére ébren maradnia, este pedig nem lesz nyűgösebb, akkor készen állhat arra, hogy elhagyja a szundikálást.

Már egyáltalán nem alszik nappal

A tervezett nappali alvás idején az álmosság jele nélkül folytatja a játékot, a mesélést, stb.

Annak is van néhány egyértelmű jele, ha a gyermek még nem áll készen arra, hogy elhagyja a nappali alvást. Ha a viselkedése esténként negatívan változik, például ingerlékenyebb vagy túl fáradt lesz, akkor valószínűleg még nem áll készen. Ha a teljes éjszakai alvás után nehezen marad ébren nappal, valószínűleg akkor is szüksége van egy nappali alvásra. A szundi idejét lehet csökkenteni, hogy segítsük felkészülni az alvási szokások változására.

Hogyan lehet elhagyni a nappali alvást?

A nappali alvás elhagyása időbe telhet. Ahelyett, hogy teljesen kiiktatnánk ezt az időt, az alvást érdemes csendes pihenőidőre cserélni – így a gyermek eldöntheti, hogy aludni szeretne-e inkább, vagy csendben játszani.

Ahogy a nappali alvást, úgy a csendes pihenőt is érdemes egy adott időpontra, meghatározott időtartamra beütemezni. Ha nem is alszik a gyermek ilyenkor, jó, ha olyan tevékenységet végez, amitől éjszaka tud majd aludni. Ilyen lehet a csendes játék, a kirakózás, a színezés, stb. Akár alszik, akár nem, a pihenőidő segíti a memóriát, és a feltöltődést a nap hátralevő részére. Ha a szülő is csendes tevékenységet folytat ekkor, és kerüli a zajos dolgokat, az is csendes játékra ösztönzi a gyermeket. A hangoz zajok miatt a gyermek is elhagyhatja a csendes pihenőidőt.

Alkalmanként akkor is előfordulhat, hogy alszik délután is egyet a gyermek, ha egyébként már nincs szüksége ütemezett alvásra. A növekedési ugrások, a rutin változásai vagy az iskola hatással lehetnek az álmosságra. Az alváshoz való visszatérés mindaddig nem jelent problémát, amíg az alvás ideje strukturált, és nincs hatással az éjszakai alvásra.

Amennyiben aggályaink vannak a gyermek alvási szokásait illetően, vagy úgy látjuk, hogy bármilyen komoly, hirtelen változás áll be, és a gyermek túl sokat vagy túl keveset alszik, javasolt erről beszélni a gyermekorvossal is.