Kisgyerek

Jelek, hogy a baba már nem kisbaba többé, hanem kisgyerek

Egyszerre lehet csodálatos, de egy kicsit szomorú pillanat is, amikor szülőként ráébredsz, hogy a babád már nem kisbaba, hanem egy kisgyerek, aki egyre inkább próbálgatja a függetlenségét.
2022. Február 14.
Jelek, hogy a baba már nem kisbaba többé, hanem kisgyerek (Fotó: Getty Images)

Jessica Collins Grimes, a thebump.com szerzője felidézett egy szombati napot, amikor a 21 hónapos lányával elmentek vásárolni, múzeumba és ebédelni, egy csodaszép napot töltöttek kettesben. “A nap folyamán valamikor rám tört: a babám már nem igazán baba többé. Gyanítottam, hogy a jelek ott voltak egy ideje… csak nem akartam ezeket tudomásul venni. Miért? Mert tudom, hogy nem lesz több gyermekünk, és egy részem az ő babakorának minden utolsó pillanatába szeretne kapaszkodni. Mégis minden alkalommal, amikor ránézek, egy egyre függetlenebb kislányt látok, aki nagyon kíváncsi és izgatott az őt körülvevő világ felé.”

A szerző összegyűjtött 12 jelet, ami számára arra utalt, hogy a gyermeke már nem kisbaba.

Elutasítja a csőröspoharat, és ragaszkodik hozzá, hogy az italát egy “nagylányos” pohárba töltsd – amiből anélkül tud inni, hogy mindenhová kicsöpögne.

Rendszeresen kéri, hogy használhassa a bilit – még akkor is, ha valójában semmi nem történik.

Szeretne egy “nagy gyerek” ágyat, és/vagy profin megy már neki az, hogy kimászik a kiságyból, és hajnali 2-kor megjelenik a hálószobádban.

Emlékszik a kedvenc esti mesés könyveinek egyes részeire, és megpróbál veled együtt olvasni.

Az ismeretlen emberek is dicsérik a modorát és az udvariasságát.

Úgy tapasztalod, hogy már nem kell magaddal cipelni a nagy pelenkázótáskát. Helyette elég bedobnod néhány pelenkát, törlőkendőt, játékot és egy kis rágcsálnivalót a táskádba.

Igyekszik ő is segíteni, akár összeszedni a játékait, megpróbálja maga felvenni a ruháit, vagy (a lányom esetében) kiüríteni a mosogatógépet.

Már tényleg tudtok beszélgetni egymással, és összetett instrukciókat tudsz adni neki, amiket teljesen megért.

Magára már úgy utal, mint “nagylány”.

Saját döntéseket akar hozni, és megvan a maga véleménye a dolgokról. Például, ha vásárolni megyünk, és mutatok neki két ruhát, hogy válasszon, habozás nélkül rámutat az egyikre, és egyértelműen azt mondja, hogy: “Azt”.

De rendszeresen azt is mondja, hogy: “Nem, mama.” – És ezt komolyan is gondolja.

De azt is mondja, hogy: “Szeretlek.” – És ezt is komolyan gondolja.

Van, amit még hozzátennél a listához?