Kisgyerek

Játszótéri apatípusok

Szeretnéd tudni, hogy viselkedik a férjed a játszótéren? Játszik-e a gyerekkel, vagy csak a telefonját nyomkodja? A te párod vajon melyikhez tartozik?

Játszóterező apa

Jó lenne tudni, akár velük menni, de neked egyedül ilyenkor hétvégén van egy kis nyugtod: szépen komótosan el tudod készíteni az uborkasalátát is a csirkepaprikáshoz, uborkás pakolást az ábrázatodra, hogy aztán felpolcolt lábakkal, szívószállal turmixot szürcsölgetve pihenhess fél órácskát a bőrfeszesedésre/ megfiatalodásra/regenerálódásra várva. A minap terepszemlén voltam és feljegyeztem a hétvégi apukák öt típusát.

A jófej játszópajtás

Lelőhelye a homokozó és közvetlen környezete. Onnan lehet felismerni, hogy már érkezéskor gyöngyözik a homloka és szinte szétfeszíti az építés vágya, aminek hamarosan megadja magát és ő is beszáll a játékba. Kicsit jobban élvezi a homokozást, mint a gyereke. Na jó, inkább nagyon. Építkezést szervez, rövid időn belül hat-nyolc óvodás követi az instrukcióit. Héttornyú vár készül sánccal, függőhíddal, janicsárokkal. Lesz víz is az árokban, az ivókútról hordja thomasos vödrökben. Két forduló közt szökdécsel örömében.

A kényelmes kommandós

Jellemzően ötvenes apuka, egy kiskamasz és egy bölcsődésforma gyereket legeltet. Nagy a korkülönbség ugyan, de kész szerencse, hogy ez a Julika máris ilyen felelősségteljes nagylány, rá lehet bízni Borikát, aki rendesen próbára teszi őszülő halántékú apja idegeit. Most be is indítja a rakétáit és elszalad a hintákhoz. Mire apuka felpillant a mobiljából, Boriska már hallótávolságon kívül jár.Őrültség lenne felpattanni és utána szaladni, még elfoglalják a padon a helyét, inkább Darth Vadert megszégyenítő stílusban ugrasztja Julikát: “A húgod kiszaladt a hatósugaramból. Hrrrghhh. Szaladj utána és hozd vissza! Hrrrghhh. Most! Hrrrghhh.” Ha sikerült befogni a célszemélyt, mint aki jól végezte dolgát, elégedetten merül el újra a telefonjában.

A tétova túlaggódós

“Ne ülj bele! Ne feküdj bele! Ne gurulj le! Koszos leszel. Beletörik a fű. Kapni fogunk anyádtól. Nem eszünk pilótakekszet ebéd előtt. Na jó, csak két karikát, de ha nem eszel az ebédből, le fogunk bukni!” A túlaggódós apa általában bizonytalan, egy dologban biztos csupán, hogy valamit rosszul csinál, amiért később le lesznek szúrva. Nem azt a ruhát adja rá, nem azt a kulacsot hozza el, elfelejti, hogy Pistike szüleivel nem beszélünk, hát vandál az a gyerek, a múltkor is majdnem megharapta Ferikénket. Izgul, nem tud lazítani, merő stressz ez az egész játszóterezés.

A laza lajhár

Van viszont, akinek nem esik nehezére az ellazulás. Meg mondjuk előző éjjel éjszakás volt a melóban. Befekszik a fészekhintába, egy felnőtt is baromi kényelmesen el tud benne terülni. A legkevésbé sem zavarja, hogy a fél játszótér arra vár, hogy használhassa. Alibiből maga mellé fekteti a hozzá tartozó egy darab gyereket, együtt ringatóznak. Tulajdonképpen nagyon bájosak. Mondjuk, apuka öt perc alatt elalszik, a gyerek moccanni sem mer, esetleg ő is elalszik, egy óra elteltével mindenesetre már kissé kínosnak érzi a játszótéri közönség az idillt: nem kéne szólni nekik, hogy a hinta mindenkié?

Az elsőgyerekes emberpár

Kezdő apukák ritkán hozzák a gyerekeiket egyedül a játszótérre. Nem kell még ezerfelé rohangálniuk, szülinapi bulira, táborba, versenyre, nagyihoz, talán nincs még akkora értéke néhány magányosan töltött percnek, így hát anyuval ketten őrzik egy szem porontyukat, egyikük balról, másikuk jobbról fogva szemük fénye kezét a csúszdán.Akármelyik típusba is tartozzon az apuka, egy biztos: ha elviszi néha a gyereket a játszótérre, ezzel is segítve a párjának, azért már piros pont jár. Ha pedig mindezt nem azért teszi, hogy addig anyu elkészülhessen a háromfogásos vasárnapi ebéddel, hanem azért, hogy kipihenhesse magát, na annak az apukának – tartozzon akármelyik típusba is – egyenesen piros csillag jár. De várjunk csak: miért is kellene hőssé avatni a játszótéri apukákat? Hiszen ez természetes jelenség kellene, hogy legyen. Hajrá, apukák!A szerző “Rejtelmek blog” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon isKapcsolódó cikkek: