Kisgyerek

Játéktippek 3 éves korig

Egy igazán remek játék az öröm, a tapasztalatszerzés és az érzelemkifejezés kiapadhatatlan forrása. Adhatunk pár játékos tippet neked is?
2021. Január 03.
Játéktippek babáknak, kisgyerekeknek

Mit játsszunk a gyerkőccel? – hangzik el újra és újra ez a fogós kérdés. Sok új, figyelemfelkető érdekesség, színes-látványos játék veszi körül a gyereket, mégis időnként érdemes egyszerű eszközöket és tevékenységeket is bevetni. Ezekhez hoztam most néhány játéktippet, amelyek között találsz majd szenzoros és művészi tevékenységeket, mozgásos feladatokat és persze szórakoztató, vidám játékokat is.

Játéktippek 1 éves korig

Gyűrd össze az újságpapírt!

Ne dobd ki a régi színes újságokat a szelektív gyűjtőbe! Hagyd, hogy babád kedvére játszhasson velük egy kicsit! Az apró ujjak szívesen gyűrnek, tépnek, szakítanak, és örömmel fedezik fel a reggeli híreket. Igaz, kissé másként, mint mi, felnőttek szoktuk.

Horgászszezon egész évben

Miért ne élvezhetnénk a nyarat egész évben? Ezzel a remek horgászjátékkal hosszú időre lekötheted a gyerkőcöt. Játszhatjátok a fürdőkádban, de ha van egy nagyméretű lavórod vagy babakádad, akkor azok is tökéletesek lesznek.

  1. Töltsd meg vízzel a kádat!
  2. Szórj bele nagyméretű dugókat vagy színes, műanyag kupakokat!
  3. Már csak egy nagy konyhai szűrőre lesz szükség, aminek a segítségével ki lehet fogni a halacskákat.

Fontos, hogy ennél a játéknál folyamatosan felügyeld gyermekedet!

Festés kosz nélkül?

A kisebb gyermekek kezében még nem szívesen látunk ecsetet, mert bizony könnyen újrapingálhatják féltve óvott bútorainkat, de ez nem jelenti azt, hogy emiatt le kellene mondaniuk a festés élményéről.Egy nagyobb kartonpapírra vagy műanyag tálcára tegyél többféle színes festékcseppet, majd bújtasd az egészet egy óriási simítózáras tasakba (ha nincs kéznél, akkor egyszerűen csak burkold be folpackkal)! Még a legkisebbek is élvezettel gyömöszölik, kenik szét a színeket, és készítik lelkesen ezt a különleges műalkotást.

Ami a csövön kifér

Ha van otthon egy hosszú és széles műanyag csöved (pl. egy egyszerű PVC cső), akkor a világ legjobb játéka kerekedhet belőle. A gyerkőc kisebb játékokat, autókat, labdákat is átengedhet rajta, mint egy alagúton.

Tarajos sül

Ezzel a játékkal garantáltan hosszú ideig le fogod foglalni az érdeklődő apróságokat.Egy marék spagettire és egy nagy műanyag szűrőre lesz csak szükséged hozzá.

  1. Helyezd a szűrőt arccal lefelé egy kemény felületre!
  2. Tedd mellé egy nagy tálban a spagettit, amit a lyukakba illeszthet a gyermek. Mire az össze spagettit felhasználja, egy tarajos sül kerekedik a szűrőből.

Játéktippek 1-3 éveseknek

Szivárványos rizs

Nincs is annál izgalmasabb egy kisgyerek számára, mint kavicsot, homokot lapátolni, gereblyézni vagy edényekbe merni. Ehhez készíthetsz egy csodaszép alapanyagot, szivárványos rizst, ami minden gyermeket elbűvöl, és még különlegesebb élménnyé varázsolja a játékot.

  1. Tégy egy csésze rizst egy kiürült margarinos dobozba vagy zacskóba, majd csepegtess rá pár csepp ételfestéket!
  2. Keverd el az egészet, végül tegyél fél evőkanálnyi ecetet hozzá!
  3. Tedd a dobozra a tetejét, és alaposan rázd össze!
  4. Kész is a rizs, amivel csak annyi a dolgod, hogy megszárítsd egy nagy tálcán vagy tepsin!

Játéktippek 3 éves korig

Így készül a színes rizs (Fotó: Getty Images)

Gabonapehely-képek

A színes gabonapelyhekből remek műalkotások is születhetnek némi gyerekbarát ragasztó, papírlap, filctoll és ceruza segítségével. Készülhet belőle szivárvány, hernyó vagy csodaszép virágoskert, amit tovább lehet díszíteni, formázni.

Festés villával

Ki mondta, hogy a villákat csak evésre szánják? Akár festéshez is ki lehet próbálni, ha úgy tartja kedvünk.Ehhez az egyszerű, mégis szórakoztató tevékenységhez csak néhány műanyag villa, festék és rajzpapír szükséges. Mártsátok bele a villát a festékbe, és hozzatok létre különböző mintákat. Gyermeked örömmel fog kísérletezni mindenféle színnel.

2 az 1-ben dob

Ezzel az ötletes dobbal két legyet is üthetsz egy csapásra. Nézzük, hogy kell elkészíteni:

  1. Régi kiürült és tisztára mosott konzervdobozokat fessetek be kívül-belül színes festékekkel! Díszítsétek kedvetek szerint!
  2. Vágd le egy színes léggömb végét, és húzd rá a konzervdoboz nyitott végére. Ez lesz a dobbőr, amit meg lehet szólaltatni mini dobverőkkel.
  3. Ezt a mini dobot akár csörgődobbá is alakíthatod, ha a lezárás előtt megtöltöd rizzsel, babbal vagy kukoricával.

Szabadulj meg a labdáktól!

Ehhez a játékhoz két játéktérre lesz szükség. 

  1. Tolj egymáshoz közel két széket, és teríts rájuk nagy lepedőt vagy plédet! Az így felhúzott paraván egyik oldalára te ülsz, a másik oldalára a gyerkőc.
  2. Legyen nálad jó sok színes puha labda (de zoknigombócokkal is játszhatjátok), amit a lehető leggyorsabban át kell dobálni a másik oldalra.
  3. Eközben ellenfeled ezt igyekszik kézzel-lábbal megakadályozni, és megpróbálja az összes labdát visszadobni az oldaladra. 

Ebben a játékban valójában soha nincs nyertes, de garantáltan jó móka lesz!

Táncoljatok buborékfólián!

Ha az ünnepek után rajtatok maradt egy halom buborékfólia, akkor egy-egy unalmas délutánon vedd elő és terítsd szét őket a nappaliban!Kapcsold be a gyerkőc kedvenc zenéjét, és kezdődhet a mókás tánc a vicces táncparketten.