Kisgyerek

Játékos módszerek, hogy a gyerekek a lakásban is aktívak maradjanak

A mozgás nemcsak az agyi és fizikai fejlődést segíti, de kiegyensúlyozottabbá is teszi a gyerekeket. Négy fal között is lehet olyan játékokat játszani, ami megmozgatja a kicsit. Mutatunk néhány bevált játéktippet.
2021. Április 26.
Játékos módszerek, hogy a gyerekek a lakásban is aktívak maradjanak (Fotó: Getty Images)

A Szív és Stroke Alapítvány (Heart and Stroke Foundation) szerint ha a gyerekeknek elég sok aktív játékban van részük, jelentősen javulnak a kognitív képességeik, tanulmányi képességeik és általános hozzáállásuk a dolgokhoz – írja a todaysparent.com portál. Az óvodásoknak naponta legalább 180 perc fizikai aktivitásra van szükségük, az 5-17 éveseknek pedig napi 60 perc enyhe vagy közepes intenzitású testmozgásra.

Íme pár tipp, ami nálatok is beválhat. Próbáld ki bátran!

“Lefagyós” tánc

Ki ne szeretne egy jó kis közös táncolást? Egy kis játékkal feldobva ez az egyik biztos módja annak, hogy a gyermek felálljon a kanapéról. Próbáljátok ki például a “lefagyós” táncot. A szabály annyi, hogy táncoljatok, amíg szól a zene, majd a kijelölt DJ állítsa les a zenét, amire mindenkinek “meg kell dermednie”.

Tanuljatok néhány táncmozdulatot

A videomegosztóknak köszönhetően sokkal könnyebb lett a különböző érdekes táncmozdulatok elsajátítása. Óvodás gyermekedet is megtaníthatod így valamilyen különleges mozdulatra: például arra, hogy hogyan kell “moonwalk-olni”.

Röplabda léggömbökkel

Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint egy fonalra, amit kiköthetsz akár két szék közé, mint háló, vagy a lakás magasabb pontjaira. Ezután csak fújj fel egy lufit és kezdődhet is a játék!

Könyvmoly-edzés

A mese nem csak a lefekvés előtti rutin része. Válassz egy olyan könyvet, amiben gyakran ismétlődnek bizonyos szavak – válaszd például a kalap szót, ha a Kalapos macskát olvasod. Minden alkalommal, amikor felbukkan a szó, biztasd gyermekedet, hogy csináljon egy terpesz-zár ugrást.

Rák-cipekedő

Tanítsd meg a gyermekedet arra, hogyan járjon úgy, mint egy rák (tenyerek és talpak a padlón, miközben a hasát felemeli). Így lehet versenyezni is, hogy ki a gyorsabb, vagy abban, ki mennyi könnyebb dolgot tud s hasán egyensúlyozni.

Jóga jenga

Ha szoktatok közösen jógázni, vagy akár most tanítanál néhány egyszerűbb mozdulatot a gyermeknek, próbáljátok ki a jóga jengát! Ennek a lényege, hogy minden jenga játékelemre írjatok egy gyakorlatot. Játsszatok a szokott módon, de ha valaki begyűjt egy jenga elemet, akkor meg kell csinálnia a ráírt feladatot. Ha a torony ledőlt, azért járjon az, hogy tízszer kell megismételni a gyakorlatot.

Hula hoop

Mindaddig, ameddig nem kerül a bútorok vagy a törékeny holmik közelébe, a hula hoop karikázás egy remek beltéri aktív játék, amely segít megerősíteni a gyermek izmait. Ha az alap gyakorlatokat már jól ismeritek, nehezítésképp próbáljatok meg hátrafelé is, illetve a bokátok vagy a karotok között.

Jégkorong seprűvel

A folyosón állíts fel két egymással szemben lévő kaput – elegendő, ha maszkoló szalaggal kijelölöd a padlón. Álljatok össze két csapatba, mindenki kapjon egy seprűt, és mehet is a játék! Használjatok hozzá teniszlabdát. Az a csapat nyer, akinek először gyűlik össze 10 pontja.

Akadálypálya

A különböző területekhez a lakásban tartozzon egy-egy gyakorlat, mint a különböző ugrások, mászások, planking. Állíts be időzítőt, és mehet is az akadályverseny. Az egyes gyakorlatokat csinálhatjátok mindig más sorrend