Kisgyerek

Játékok, amelyek fejlesztik a kisgyerek szociális készségeit

A következő játékok segíthetnek fejleszteni a kisgyerekek és óvodások empátiáját, beszédkészségét, és az osztozkodásra, a felváltva történő játékra is taníthatják őket.
2020. Október 15.
Játékok, amelyek fejlesztik a kisgyerek szociális készségeit (Fotó: Getty Images)

Soha nem túl korai elkezdeni a gyermek szociális készségeinek fejlesztését. Mivel az elsődleges módja, hogy a gyerekek információt kapjanak és dolgozzanak fel, a játék, ezért mindezen képességek modellezéséhez is érdemes ezt segítségül hívnunk.

A Mother.ly összegyűjtött 7 szórakoztató tevékenységet, melyek segítik a gyermekek empátiájának, szociális készségeinek fejlesztését.

Az én köröm

A legjobb a 12-24 hónapos gyermekek számára.Ez a játék a kéremre és a köszönömre, és a megosztásra taníthatja a gyermekeket.Amire szükség lesz: bármilyen tárgy, amit a gyermeked kedvel, mint a játékok, a takarója, vagy olyan “felnőtteknek való” holmik, mint a mobiltelefon vagy a távirányító.A játék menete: Mondd a gyermekednek, hogy “Kérlek, az én köröm jön.”, és tartsd elé a kezed, készen arra, hogy átadja neked a tárgyat. Óvatosan vezesd a kezét, hogy a kezedbe tegye a kiválasztott tárgyat, és dicsérd meg, a “Köszönöm!” kifejezést használva, amint odaadja. Ezután mondd, hogy “A te köröd.”, és add vissza neki a tárgyat. Gyakoroljátok néhányszor, és a kéremet és köszönömöt ne felejtsd el egyszer sem.

Érzelmek utánzása

A legjobb 12 hónapos kor felett.Ez a játék fejleszti a különböző érzelmek felismerését és az empátiát.A játék menete: Takard el az arcod a kezeiddel, majd amikor elveszed a kezeidet, fejezz ki az arcoddal egy érzelmet, például örömöt, szomorúságot, zavartságot, aggodalmat, haragot. Bátorítsd a gyermeked, hogy utánozzon téged, és feltétlenül nevezzétek is meg az érzelmeket, hogy bővüljön a szókincse.Amikor már nagyobb a gyermek, azt is megmutathatod, hogyan érezze magát jobban egyes érzelmeknél, például öleld meg, amikor szomorú arcot mutat, és mondd, hogy “Minden rendben lesz!”.

Ugorj az érzéshez

A legjobb 2 éves kortól.Ez a játék fejleszti az érzelmek felismerésének képességét, hogy mi okoz bizonyos érzéseket, és mit érdemes tenni, ha ezeket tapasztaljuk.Amire szükség lesz: készíts nagy arcképeket különböző érzésekről, ezeket pedig ragaszd a padlóra.A játék menete: Mondj egy érzést, például hogy öröm, vagy harag, stb., és kérd meg a gyermeked, hogy ugráljon oda ahhoz az arcképhez, amelyen ez szerepel. Amint megtalálta, kérd meg, hogy ő is vágjon olyan arcot, és mondd el neki, miért érezheti magát így valaki. A játék következő szintje, hogy megkéred a gyermeked, mondja el, hogy segítene valakinek, aki az adott érzést érzi.

Összedolgozás

A legjobb 2 éves kortól.Ez a játék fejleszti a képességet a sorok kivárására, a türelmet, az összedolgozás képességét. Továbbá a színek és formák azonosítását is segíti.Amire szükség lesz: építőkockák, és jelölőkártyák olyan színekben és alakokban, mint az építőkockák.A játék menete: A gyermekeddel felváltva húzzatok a kártyákból, és keressétek meg a hozzájuk tartozó kockákat. Ezután a kockákból együtt építsetek egy tornyot, és figyeljétek meg, milyen magasat tudtok így felépíteni. Ha ledől, kezdjétek újra.

Tanuljunk meghallgatni

A legjobb 2,5 éves kor felett.Ez a játék a meghallgatás képességét segít fejleszteni.Amire szükség lesz: párnák, plüss állatok, hullahopp karika, és egyéb játékok és tárgyak, melyekkel akadálypályát építhetsz fel.A játék menete: A gyermekedet kérd meg, hogy hallgassa meg az utasításaidat arra vonatkozóan, hogyan haladjon át az akadálypályán (például ugorjon bele a karikába, lépjen előre kettőt, ugorjon vissza, szaladjon a labdához, stb.). Változtass az akadálypályán időnként.

Állati játék

A legjobb 2,5 éves kor felett.Ez a játék fejlesztheti a sorok kivárásának, a meghallgatásnak a képességét, és a jó modort.Amire szükség lesz: A gyermek kedvenc játék állatai.A játék menete: Tegyél fel egy kérdést, például hogy “Szerinted melyik a legszebb évszak, és miért?”, és hagyd, hogy minden plüss vagy játék állat megválaszolja azt. Vagy mutasd be az egyik plüssállat segítségével a gyermekedet a többieknek, bemutatva, hogyan érezheti mindenki bevonva magát.Az állatok segítségével problémák megoldására is taníthatod, például ha egy kitömött állat mindig közbeszól, ha más beszél, akkor kifejezhetitek kedvesen, hogy ez nem szép dolog. Játszhattok olyat is, hogy minden állat éppen más érzelmet tapasztal, és kitalálhatjátok, hogyan segíthettek neki. Az állatos játék során gyermeked tanulhat problémamegoldást, és azt is, hogyan fejezze ki megfelelő módon az igényeit.

Különös beszélgetés

A legjobb 3 éves kor felett.Ez a játék fejleszti a beszélgetéshez szükséges készségeket és a hallgatást.A játék menete: Adj lehetőséget a gyermekednek, hogy válasszon egy furcsább, bugyutább, viccesebb témát a beszélgetéshez, és kérdéseket tehessen fel. Ha szüksége van segítségre, kezdd a beszélgetést egy kérdéssel, például, hogy “Inkább repülnél, mint egy madár, vagy úsznál úgy, mint egy hal?”. Ezután bátorítsd a válaszadásra, és engedd, hogy akár furcsa, elrugaszkodott válaszokat találjon ki.A beszélgetéshez adj hozzá olyan állításokat, amelyek tartalmazzák azt, hogy “is”, például “Én is szeretnék hosszú kék szárnyakat!”, ez nyitva tartja a beszélgetést, és ösztönzi a téma feltárását.