Kisgyerek

Itt az új eljárásrend a második hullámra

Új eljárásrendeket dolgozott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvány második hullámára. Az új protokoll csak ajánlásokat fogalmaz meg.
2020. Szeptember 15.
Itt az új eljárásrend a második hullámra (fotó: Getty Images)

Rendezvények

Az NNK továbbra is engedélyezi az 500 főnél nem nagyobb zenés-táncos események megtartását, egyéb rendezvényeknél nincs létszámkorlát. Az eljárásrendben azt írják, hogy “nagy létszámú rendezvények megtartását járványügyi szempontból nem támogatjuk”.

Általános ajánlásként azt írják, hogy mivel a járvány elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos, hogy “kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyen részt a rendezvényen”.

Ezen túl csak személyes és általános higiéniai szabályok betartását javasolják, vagyis a rendszeres kézmosást, “a köhögési etikett szabályainak” betartását, a rendezvények helyszínének alapos fertőtlenítését és gyakori szellőztetését javasolják.

A maszkviselést zárt térben ajánlják akkor, ha nem biztosítható a közösségi távolságtartás – írja a 444.hu.

Konferenciák

Az új eljárásrendben az egészségügyi, szociális és köznevelési területen “kizárólag a közfeladat ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó konferenciák” megtartását engedélyezik. Csak egészségesek vehetnek részt a konferenciákon is.

Idősotthonok

A protokollban megemlítik, hogy jelen ismereteink alapján nem bizonyított, hogy a járvány felületi érintkezéssel is terjedne, ezért az új eljárásrend szerint “nem kifogásolható” a hozzátartozók által készített ételekből összeállított csomagok küldése az idősotthonokba.

Ha fertőzött gondozottat találnak, őt azonnal el kell különíteni, az intézményben dolgozókat és a többi gondozottat is kontaktnak kell tekinteni.

Bölcsődék

Alapszabály, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyerekek mehetnek bölcsődébe és a dolgozók is csak akkor állhatnak munkába, ha tünetmentesek. Az új eljárásrendben bölcsődei ellátás során nem javasolják, hogy a gyerekek maszkot hordjanak, mert “a maszkhasználat a gyermekek szervezetét jelentősen megterheli”, alvás közben pedig veszélyes is lehet. Összességében úgy értékelik, hogy a maszkviselés ebben a korcsoportban inkább kockázatot jelent, mint védelmet.

Forrás: 444.hu