Kisgyerek

Itt a trükk, ha a gyerek nem hajlandó zöldséget enni

Ha a gyerek nem rajong a zöldségekért, érdemes egy-egy kedvenc étele mellé rejteni a zöldet, továbbá hasznos, ha a szülő is ugyanazt eszi, amit a gyerek.
2017. Június 20.

A Loughborough University munkatársai szerint hatékony módszer továbbá, ha a gyerek olyan jutalmat is kap a zöldségfogyasztásért, ami nem étel: lehet például matrica is.

„Természetesen nem kell erőltetni semmit, de néha egy kis gyengéd bátorítás, hogy kevésbé kedvelt ételt is megkóstoljon a gyerek, fontos. Így ismer meg ugyanis új ízeket” – fogalmaz Dr Emma Haycraft, az egyetem munkatársa.

A szakemberek több mint hét különböző tanulmányt vizsgáltak, amelyek mind azzal foglalkoznak, hogyan bírhatjuk a gyerekeket egészséges étkezésre. Az egyik kutatás során 135 családot vizsgáltak, akik két héten keresztül egy olyan nyers zöldséget adtak snack-ként a gyereknek, amit ő nem kedvelt.

Kiderült, hogy a leginkább hatékony módszer az, ha a gyerek rendszeresen találkozik az étellel akkor is, ha eleinte nem rajong érte. A legtöbbször néhány hónap után a gyerek magától is megszereti az adott ételt.

„Nem szabad feladni, ez a lényeg. Forszírozni sem szabad a dolgot, de a kitartás segít. Én is 27 éves voltam, amikor az olajbogyót megszerettem” – mondja Dr. Haycraft.

Kapcsolódó cikkek:

Nem eszi meg a zöldséget!

Tippek hogy ne legyen válogatós a gyerek

Csak a gyerekek ötöde eszik mindennap zöldséget

Forrás: Medipress