Kisgyerek

Influenza: top 5 házi gyógymód

Néhány házi gyógymódot mutatunk be influenzás tünetek hatékony enyhítésére.
2016. Február 07.

Házi gyógymódok influenzára

1. Zöldséget zöldséggel

Van néhány zöldség, ami különösen jótékony hatással van az influenza kellemetlen tüneteire. Az erős paprika leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A frissen lereszelt torma szintén ugyanezzel a hatással bír: kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulásra is remek gyógyír. A savanyú káposzta pedig leginkább magas C-vitamin tartalma miatt jelentős segítség a beteg napokon.

2. Házi teák és italok

Az otthon készült teák és préselt gyümölcs- vagy zöldséglevek is segíthetnek az influenza elleni harcban. A gyömbér például enyhíti a köhögést, és csökkenti a torokfájást. A gyömbértea elkészítése sem nagy ördöngösség: egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Miután leszűrtük, ízesítsük mézzel, citrommal. A hagymatea is kiváló immunerősítő ital, és elkészítéséhez nem kell más, mint két-három fej vöröshagyma. Mossuk meg jó alaposan héjastul a hagymafejeket, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig, majd ízesítsük kedvünk szerint. De egy finom céklából készült ital is segíthet leküzdeni az influenzát! A cékla rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában préseljük ki egy kiló meghámozott, nyers cékla levét, és kortyolgassuk egész nap. Ha igazi vitaminbombát szeretnénk, a cékla mellett kipréselhetünk még néhány narancsot, grapefruitot, almát és legalább három csokor petrezselymet is!

3. Forró húsleves

Gyerekkorunk óta tudjuk, hogy húsleves szinte hozzátartozik a megfázásos beteg hétköznapi étrendjéhez. A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet az influenzás megbetegedéseknél ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha sok zöldséggel, fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük.

4. Irány az ágy!

Semmit sem érnek az otthoni csodaszerek, ha nem figyelünk testünk jelzéseire! Az influenzával járó végtaggyengeség, fáradékonyság, és erőtlenség azt jelzi, hogy szervezetünknek pihennie kell. Ne most akarjuk megoldani a munkahelyi feladatainkat, és ne most próbáljunk portörlő és mosogató házi tündérek lenni! Ne feledjük, hogy a pihenéssel saját szervezetünk segít a kórokozókkal szemben folytatott küzdelemben. Pihenjünk, aludjunk, töltődjünk, ezzel is segítjük az immunrendszer megfelelő működését.

5. Inhalálás

A nedves levegő belélegzése, segít a bedugult orron és a száraz torok okozta fájdalmon. A legegyszerűbb megoldás az, ha naponta többször beállunk a gőzölgő, forró zuhany alá, és mélyeket lélegezünk. De gyógynövényes gőzöléssel még többet tehetünk a betegség legyőzésében! Fogjunk egy marék kamillát és két evőkanál zsályát. Forrázzuk le a keveréket, majd terítsünk magunkra egy kendőt, és hajoljunk az edény fölé. Lélegezzünk ki és be 10 – 15 percig, amíg gőzölög a gyógypárlat. Utána tegyünk egy sapkát vagy egy kendőt a fejünkre, amivel, melegen tudjuk tartani a kobakunkat, és pihenjünk 15 – 30 percet.

5+1 A nagy klasszikus csodaszer

Ne felejtsük el a legismertebb házi gyógymódot, a mézes fokhagymát! Ez a roppant egyszerű csodaszer a legjobb természetes antibiotikum, és 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből. Elkészíteni sem túl bonyolult! Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel és nyeljük le. Naponta 4-5-ször ismételjük, és a gyógyító hatását nagyon hamar érezni fogjuk!

Kapcsolódó cikkeink: