Kisgyerek

Inaktív szülőnek punnyadt gyermeke lesz?

A gyermekek nagyobb valószínűséggel néznek több tévét, ha szüleik is ezt teszik. A szülőknek ugyanakkor nem kell fizikailag aktívnak lenniük, hogy segítsenek gyermekeknek ebben.
2010. Június 05.

A Dr. Russell Jago és kollégái a Bristoli Egyetem Testedzés, Táplálkozási és Egészségügyi szakáról egy tanulmányt készítettek, mely online jelent meg a BMC Public Health oldalán.

A gyermekeknél és serdülőknél a testmozgás együtt jár az alacsonyabb BMI-vel (testtömegindex), és a szívbetegségek esélyének csökkentésével. A rendszeres fizikai aktivitás a 2. típusú cukorbetegség kialakulását, az elhízást és bizonyos rákos megbetegedéseket is megakadályoz.

Inaktív szülőnek punnyadt gyermeke lesz?

A tanulmány megállapította, hogy a szülők gyakori tévénézése összefügg a fiúk és a lányok magasabb tévénézési szintjével. A lányoknál annak a kockázata, hogy több mint négy órányi TV-t néznek naponta 3,67-szer magasabb, ha a szülők 2-4 órányit tévéznek naponta. Ezzel ellentétben több lány ezt 2 óránál kevesebbet nézi. A fiúknál a sok tévézés kockázata 10,47-szer nagyobb, ha szülők 4 óránál többet tévéznek naponta.

“A kutatások szerint a szülőknek nem kell aktívnak lenniük ahhoz, hogy gyerekük az legyen. Ugyanakkor a szülőknek kell rájönni, hogyan ösztönözzék gyermeküket a mozgásra. Ilyen lehet séta az iskolába vagy szabadtéri játékok biztonságos helyeken az otthonhoz közel” – mondta Jago.

Dr. Mike Knapton, a BHF helyettes orvosi igazgatója azt mondta: “Aggasztó képet fest a gyerekek napi szokásairól, hogy ők és a szüleik odaragadtak a díványhoz és több mint négy órán át a televíziót nézik minden este. Ideális esetben a szülőknek és gyerekeknek együttesen kéne kimozdulniuk és mozogniuk, de ha ez nem lehetséges, a szülőknek kell átvenni az irányítást, és biztosítaniuk az egészségesebb életmódot a következő generáció számára.”

Hatéves gyerekeket és szüleiket kértek fel 40 bristoli általános iskolából, hogy vegyenek részt egy kísérletben. Ez a szülők és a gyermekek mozgási szokásait vizsgálta. A résztvevők aktivitását és inaktivitását egy gyorsulásmérővel figyelték. Ezek a kicsi eszközök pontos és megbízható mutatói a fizikai tevékenységnek.

A tanulmány része a Bristol 3P projektnek, amely a család és ismerősök hatását figyeli a testmozgásra 10-11 éves gyerekeknél.

Forrás: Medipress