Kisgyerek

Így tisztíthatod meg a penészes fürdőjátékokat

A baktériumok és a penész szeretik a meleg és nedves környezetet, mint a fürdőszoba, a fürdőkád, és sajnos a fürdőszobai játékok is.
2020. Április 20.
Így tisztíthatod meg a penészes fürdőjátékokat (Fotó: Getty Images)

Ha szülő vagy, a tisztaság valószínűleg számodra is nagyon fontos, a gyermeked egészsége érdekében is – és a fürdőszobai játékok tisztítása sem lehet ez alól kivétel. Valószínűleg találkoztál már a fürdőjátékokon sötét színű elszíneződésekkel, amelyek egy kicsit nyálkásak is lehetnek. A fürdőszobai játékokon és játékokban ugyanis könnyen megtapadnak a baktériumok és a penész.

Az NPJ Biofilms and Microbiomes folyóiratban közzétett tanulmány szerint öt fürdőjátékból négy tartalmazhat potenciálisan patogén baktériumokat, tehát a játékok 80%-a. A kutatást készít svájci és amerikai szakértők véletlenszerűen választott háztartásokból begyűjtött játékokat vizsgáltak, és megnézték, ezek belseje mennyire tiszta. A kutatók szerint a legtöbb játék sűrű és nyálkás biofilm réteggel rendelkezett a belső felületeken – a biofilm mikrobális populáció, amelyben nagyrészt baktériumok találhatók, de akár algák, gombák, vírusok is lehetnek bennük.

Ha a fürdőjátékokon, játékokban megjelenik a fekete elszíneződés is, az már a penész növekedését jelzi – a vizsgált játékok között volt, amiben csak átlátszó biofilm réteg volt, de mindegyikben jelen volt biofilm réteg. A játékok több mint felében gombákat is találtak a kutatók.

Honnan tudhatod, hogy a gyermeked játéka tiszta?

Először is fontos leszögezni, hogy a tanulmány kisszámú háztartást vizsgált, és szükség van a témában további vizsgálatokra is. Ne aggódj, nem kell eldobnod a gyermeked összes játékát, amikkel a kádban játszik, és nem kell a sürgősségire sem rohannotok.Michael David, a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karának Fertőző Betegségek Osztályának docense azt mondta a The Washington Postnak, hogy a háztartási cikkekben növekvő penészfajták okozta fertőzések igencsak ritkák. A legtöbb gyermek erős immunrendszerrel rendelkezik, amely képes leküzdeni a penészspórákat. Azonban az ellenőrizetlen cukorbetegséggel, krónikus tüdő- vagy arcüregfertőzéssel küzdő, illetve a legyengült immunrendszerű gyermekekre veszélyesebb lehet. A legjobb, ha gondoskodsz arról, hogy gyermeked játékai a lehető legtisztábbak legyenek.

Segíthet, ha mindig kihalászod ezeket a vízből, és hagyod kint alaposan megszáradni. Ha azt látod, hogy már sárgás, feketés víz folyik ki belőlük, inkább dobd ki a játékokat, és vegyél újat.

Hogy tisztíthatod meg a játékokat?

Áztatás

Áztasd a fürdőjátékokat 10-20 percig, ecet és víz 1:1 arányú keverékében, hogy elkerüld a baktériumok és a penész elszaporodását. A citromos vagy sós oldat is működhet, ezek is természetes fertőtlenítők. Ha az áztatás után marad elszíneződés, alaposan dörzsöld le, majd szárítsd ki a játékokat.

Sterilizálás

A kutatók szerint a játékok forró vízben való sterilizálása 10 percen át a leghatékonyabb. A kifőzést követően dörzsöld le a játékokról a maradék szennyeződést, majd szárítsd ki ezeket.

Zárd be a lyukat

A legegyszerűbb módja, hogy megakadályozzuk a biofilm képződését, ha bezárjuk a lyukat a játékokon. Ragaszd be a gumikacsa alját valamilyen vízhatlan ragasztóval – így továbbra is úszik, de nem szívja fel a vizet, és nem penészedik be.Forrás: smartparenting.com.ph