Kisgyerek

Így nevelhetsz empatikus gyereket

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy gyermeknek taníthatsz, az empátia képessége, amely segítségével megérthetjük mások érzéseit, és megoszthatjuk a sajátjainkat másokkal.
2019. Július 29.
Így nevelhetsz empatikus gyereket

Elsődlegesen a szülő feladata, hogy ezt a tudást gyermekeinek átadhassa, szavakkal, cselekedetekkel, és a mintával, ahogy ő maga bánik másokkal. Milyen módszerek segíthetnek ebben?

Aktív figyelés

Ha te magad sem tudsz a sok teendő miatt időnként csak és kizárólag azzal foglalkozni, hogy meghallgasd a gyereket, mert közben mindig valami mást is csinálsz párhuzamosan, ez neki sem megy majd egyszerűen. Alakítsd úgy a napjaid, hogy mindig legyen egy-egy olyan fél óra, amikor csak ketten leültök, és figyelmesen végighallgatod a mondandóját, hogy így megtanulja az odafigyelés képességét. Ha elmondja, mi bántja, foglalkoztatja, stb., akkor mondd el neki, hogy megérted, amit mondd, tudod, milyen érzések lehetnek benne, és kérdezd, lásd el tanácsokkal is, hogy tudja, tényleg figyelsz.

Támogasd az érzéseit

Fontos megerősíteni a gyerekeket abban, hogy az ő érzései mennyire fontosak, és nem érdemes ezeket elbagatellizálni. Ha azért sír, mert elveszett a labdája, vagy azért örül, mert a hörcsöge elvette a kezéből a szelet uborkát, azok a számára jelentőségteljes dolgok – neked pedig az a feladatod, hogy elmondd neki, hogy tudod, milyen sokat jelentenek ezek a számára. Használj olyan egyszerű kifejezéseket, mint hogy Látom, hogy most nagyon boldog vagy, vagy Rendben van, hogy szomorú vagy most, és sírsz. Az együttérzés, és hogy reagálsz az érzelmeire, segít a gyereknek abban, hogy ő is megértse a saját érzéseit, így később másokét is.

Igyekezz mindig kedves lenni

Ha visszagondolsz a saját gyermekkorodba, valószínűleg te is azokat a pillanatokat idézed fel a legszívesebben, ahol a szüleid kedvesek, megértőek voltak veled, és azokat a leckéket tanultad meg tőlük a legjobban, amelyeket így adtak át neked. Ahhoz, hogy kedves gyermeket nevelj, fontos, hogy mindig nyitottan, kedvesen és támogatóan állj hozzá, még akkor is, ha rossz fát tett a tűzre. Ez sokkal többet használ, mint egy ingerültségedben kiszabott büntetés.

Dicsérd a kedvességet

Segíts a gyermekednek abban, hogy felismerje a kedves cselekedeteket azzal, hogy ha valaki az utcán, a boltban, a környezetetekben így viselkedik, elmondod neki, hogy miért volt helyes, amit az illető tett. Ha pedig a gyermeked csinált valamilyen kedves dolgot, akkor dicsérd meg, és mondd el neki, mennyire büszke vagy rá. Ilyenkor kérdezd meg tőle, hogy érzi magát attól, hogy így viselkedett, segítsd felismerni, milyen jó érzés lehet, ha kedvesek vagyunk.

Mutasd meg neki, hogy nincs baj azzal, ha valaki más

Már egészen kicsi korban érdemes elkezdeni a gyermek érzékenyítését, hogy minél elfogadóbb emberré váljon. Segítsd megtanulni neki, hogy ha valaki nem pontosan olyan mint ő, attól még lehet jó, és el kell fogadni ezeket az embereket is. Ebben nagyon hasznosak lehetnek a különböző érzékenyítő mesekönyvek, amelyek képekkel és érdekes történetekkel tanítják a gyerekeket.

(Forrás: mother.ly)

 Kapcsolódó írásaink: