Kisgyerek

Így nevelhetsz békés gyermeket

A békével, a békés magatartással akár már élete első hónapjaiban, éveiben elkezdheted megismertetni a gyermeked.
2020. Június 08.
Így nevelhetsz békés gyermeket (Fotó: Getty Images)

A Motherly összegyűjtött néhány Montessori módszert, szokást, amellyel már a legkisebbeknek is meg lehet mutatni, milyen békésnek lenni.

A csend ereje

A gyerekek lelke mély és gyönyörű, és fontos, hogy lehetőséget kapjanak ezt megmutatni. Ehhez remek módszer a csend játék – ami nem ugyanaz, mint amivel arra próbálják rábírni a gyermeket, hogy a lehető leghosszabb ideig csendben maradjon. Ennek a játéknak a lényege, hogy ha a gyerkőc éppen nyugodt és békés, akkor segítsük tovább tartani ebben az állapotban. Mert nem akkor túl megnyugodni, elcsendesedni, amikor éppen lelkesen beszél valamiről. De ha észreveszed, hogy magától elcsendesedett és békés, akkor segíthetsz neki ezt az állapotot meghosszabbítani, ha mellé ülsz, és egy kicsit ebben a csendben töltitek az időt.

A kisbabákkal természetesen más a helyzet – de amikor a kicsi békés, felemelheted, magadhoz ölelheted, és például kiülhetsz vele a kertbe, és csendben üldögélhetsz vele. Ezt akár a reggeli, délutáni rutinba is beépítheted, hogy minél előbb megtanulhassa, hogy ha csak csendben, beszélgetés nélkül ülünk egymás mellett, az is rendben van.

Békés beszéd, kommunikáció

Érdemes ebben a korai életszakaszban arra törekedni, hogy békésen beszélj, békés nyelvezetet használj, hiszen a baba figyeli a beszédedet, hogy lépsz interakcióba másokkal. Akármennyit is ért meg ebből, az nem árt, ha minél korábban megismerteted ezzel a kommunikációval.

Ismerkedés más kultúrákkal

A sajátunktól eltérő kultúrákkal való ismerkedésnek nagy szerepe van abban, hogy elkerüljük az előítéletességet. A kisgyerekeknél jó módszer, ha más országokról, tájakról mesélsz nekik, dalokat hallgatsz velük, melyek különböző kultúrákra jellemzőek, és akár más nemzetek ételeivel, gasztronómiájával is megismerteted őket.Forrás: mother.ly