Kisgyerek

Így működik a pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés olyan szülői technika, ami a kedvességre, a bizalomra, a kapcsolatra összpontosít. Egyes szakértők szerint ezért ez az ideális módszer arra, hogy a gyermeket megtanítsuk a helyesre és a helytelenre.
2021. Július 02.
Így működik a pozitív fegyelmezés (Fotó: Getty Images)

Ha kiabálással, kioktatással vagy a kiváltságok megvonásával reagálsz a helytelen viselkedésre, lehet, hogy érdemes átgondolnod a fegyelmezési módszeredet. “A gyerekek nem tudnak tanulni, amikor fenyegetve érzik magukat” – mondta Jane Nelsen, a Positive Discipline (Pozitív fegyelmezés) sorozat szerzője, házassági, családi és gyermek tanácsadó a parents.com portálnak. A gyermek ugyanis inkább azért felel meg ilyenkor a szülői igényeknek, mert fél attól, hogy mi fog történni, ha nem így tesz, és nem azért, mert megértette, mi a jó és a rossz.

Egyes szakértők ehelyett a pozitív fegyelmezést, a kedvességre és bizalomra fókuszáló szülői technikát javasolják. Ahogy Dr. Ari Brown gyermekorvos mondja, “a pozitív fegyelmezés azt jelenti, hogy tiszteletet mutatsz, meghallgatod, jutalmazod a jó viselkedést, és emlékezteted a gyermekedet arra, hogy szereted, miközben megtanítod neki, hogy mi a jó és mi a rossz.” Ezek a megerősítő cselekedetek arra késztetik a gyermeket, hogy megbecsültnek és szeretettnek érezze magát, ennek pedig ösztönöznie kell a jövőbeli pozitív viselkedést.

Mit kell tudni a pozitív fegyelmezésről?

Dr. Nelsen megalkotta a pozitív fegyelmezés modelljét, melynek öt kulcsfontosságú kritériumát határozta meg:

  • A pozitív fegyelmezés egyszerre kedves és határozott.
  • Segíti a gyerekekben az összetartozás érzésének kialakulását.
  • A hatásai hosszú-távúak.
  • A szociális és életvezetési képességek tanításával a gyerekek jó jellemét épít.
  • Megmutatja a gyerekeknek, hogy képesek konstruktív módon használni az erejüket, és azt is, hogyan tegyék ezt.

Prof. Shauna Shapiro, a Mindful Discipline: A Loving Approach to Setting Limits and Raising an Emotionally Intelligent Child (Tudatos fegyelmezés: a korlátok meghúzásának szeretetteljes megközelítése és érzelmileg intelligens gyermek nevelése – a szerk.) című kötet társszerzője szerint a pozitív fegyelmezést alkalmazó szülők nem iktatnák ki teljesen a fegyelmezést, de inkább egy “szeretetteljes hierarchiát” akarnak létrehozni, amely segíti a gyermeket abban, hogy biztonságban, védve érezze magát.

A pozitív fegyelmezés célja a gyerekek helyes irányba terelése, ami lehetővé teszi, hogy a szülők a fegyelmezést egy olyan oktató eszköznek tekintsék, amely megtanítja, mi helyes és mi rossz.

Milyen előnyei vannak a pozitív fegyelmezésnek?

Bár “negatív fegyelmezés” nem létezik, a pozitív fegyelmezés szószolói nem hisznek a gyerekek szóbeli és fizikai büntetésében. Ezek a stratégiák ugyanis gyakran félelemhez, bizalmatlansághoz és alacsony önértékeléshez vezetnek. “Amikor szégyelljük magunkat vagy más emberek viselkedését, az agy azon részei, amelyek az új viselkedésformák elsajátításához kapcsolódnak, leállnak” – mondta el Dr. Shapiro. Amikor negatívan reagálsz a rossz viselkedésre, a gyermek nagyobb valószínűséggel fog ismét úgy viselkedni. Ez hosszú távon pedig az önbecsüléssel és a magabiztossággal kapcsolatos problémákkal járhat.

Másrészt a pozitív fegyelmezés segíti a gyereket abban, hogy motiváltnak, támogatva, kapcsolódva és erősnek érezze magát. Ez hosszú távon érzelmi stabilitáshoz, magabiztossághoz és kedvességhez vezet.

Hogyan építheted be az életetekbe a pozitív fegyelmezést?

Dr. Brown nyolc kulcsfontosságú pontot fogalmazott meg a technika elsajátításához.

  • Legyél jó példakép. A pozitív fegyelmezés a szülővel kezdődik, ezért a tudatosságot és az együttérzést gyakorold te magad is. A gyermekeid tanulnak ebből is, és kedvességgel fognak válaszolni rá.
  • Legyél következetes. Mindig tartsd be a pozitív fegyelmezés elveit anélkül, hogy időnként máshogy tennél. Ellenkező esetben ugyanis a gyerekek azt gondolhatják, hogy a szabályokat akkor kell tartani, amikor akarják.
  • Legyél nyugodt, és a mondandód rövid. Nem kell kioktatással, előadással fegyelmezni, a rövid, kedves megjegyzések is hatékonyak.
  • Reagálj gyorsan. Minél előbb fegyelmezd a gyermekedet, még akkor is, ha nyilvános helyen vagytok, hogy egyértelműen tudja az okát.
  • Válaszd meg a “csatákat”. Nem minden helytelen viselkedést kell fegyelmezni, a gyerekek néha egyszerűen úgy viselkednek, mint a gyerekek. Például fegyelmezheted, amikor megüti a testvérét, de ha a délutáni alvás előtt tett morcosan egy csipkelődő megjegyzést, azt figyelmen kívül hagyhatod.
  • Nézd a dolgokat reálisan. Tényleg azt várod, hogy egy gyerek csendes és nyugodt maradjon egy egyórás bevásárlás alatt? Dr. Brown szerint jobb, ha ésszerű elvárásai vannak a szülőknek a gyermekeik felé.
  •  Vedd észre, amikor gyermeked jól viselkedik. A gyerekek szeretik a pozitív figyelmet, mint az ölelés vagy a dicséret, még ha a negatív figyelmet is fogadják, mint a kiabálás. Ezért ha például magától elpakolta a játékait, érdemes megdicsérned a gyermekedet, és így valószínűleg többször látom majd tőle ezt a viselkedést, mint hogy szemtelenkedjen azért, hogy észrevedd.
  • Emlékeztesd a gyermekedet arra, hogy szereted. Ne feledd, hogy bár gyermeked rosszul viselkedhet, attól ő maga még nem rossz. A fegyelmezést kövesse ölelés és kedves szavak, majd lépjetek túl a dolgon.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a gyermek nem fog azonnal megváltozni, ehhez is időre lesz szükség.

Cikk forrása: parents.com