Kisgyerek

Így áll az 5-11 évesek oltása

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy támogatja a Pfizer "gyerekadagjával" történő oltási kampányt.
2021. November 02.
Így áll az 5-11 évesek oltása (Fotó: Getty Images)

Elkezdték az Pfizer-Biontech oltóanyagának beadását az Egyesült Államokban az 5-11 évesek számára, miután az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja zöld utat adott – írja a CNN.

A Pfizer és a BioNTech még októberben kérelmezte a koronavírus elleni oltóanyaguk engedélyezését az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA).

Az FDA pénteken engedélyezte a vakcina sürgősségi felhasználását a korcsoportban, de az engedélyezésről még az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központnak (CDC) is döntenie kellett. Múlt hét kedden már a CDC független oltási tanácsadói 14-0 arányban, azaz egyöntetűen megszavazták a kisebb gyerekeknek szánt, csökkentett dózisú oltóanyaggal történő oltást, majd ezután tegnap, kedd este Rochelle Walensky, a CDC igazgatója is “áldását adta” az újabb oltási kampányra.

Az abc7 is beszámolt arról, hogy 15 millió adag oltás kiszállítása már megkezdődött az államokban. Miután a CDC zöld utat adott az újabb célcsoport oltási kampányának, egy Facebook élő adás keretében (magyar idő szerint hajnali 4 körül) beadták az első oltásokat.

Ahogy azt a Reuters is írja, az FDA 10 mikrogrammos dózist engedélyezett a Pfizer-BioNTech vakcinából a kisgyerekeknek. A 12 évesnél idősebbeknek adott oltás 30 mikrogrammos dózisú.

Az FDA tanácsadói a múlt héten azt mondták, hogy az alacsonyabb dózis segíthet csökkenteni néhány ritka mellékhatást.

Az FDA a döntéskor kiemelt figyelmet fordított a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-vakcinák által okozott egyik nagyon ritka mellékhatására, a szívizomgyulladásra – ahogy a telex.hu is írta. A Moderna oltóanyagát a tinédzserek körében még nem engedélyezték, mert jobban meg akarják vizsgálni, hogy milyen gyakorisággal léphet fel szívizomgyulladás.

A Moderna vasárnap közölte, hogy elhalasztják az oltóanyag fiatalabb gyerekeknél történő engedélyeztetését, míg az FDA végez a 12-17 évesekre vonatkozó felülvizsgálattal, ami januárig is eltarthat.

A CDC adatai szerint bár a gyerekeknél a COVID-19 okozta súlyos megbetegedés aránya jóval alacsonyabb, mint a felnőtteknél, az Egyesült Államokban még mindig ez a korosztályban történő elhalálozások 8. leggyakoribb oka. Eddig a 12 év feletti amerikaiak több mint 78 százaléka kapott már legalább egy COVID-19 elleni vakcinát. Az olthatók körének 5-11 éves korcsoportra történő bővítése által 28 millió gyerek kap lehetőséget a vakcina felvételére. Az új célcsoport oltási kampánya jövő héttől indul el teljes gőzzel – nyilatkozta a Fehér Ház.