Kisgyerek

Húsvéti édességek: hogyan lehet egészségesebben?

Ha ünnep, akkor nagyon sok étel, és ha lehet, még több édesség. Mostanában azonban már egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy a klasszikus süteményeken és csokinyuszikon túl is van élet, ráadásul egészségesebb.
2015. Április 01.

Bár évről-évre felhívják a figyelmet a szakemberek arra, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a mértékletességről, ez nem ritkán süket fülekre talál. Pedig lehet finomat és jót enni úgy is, hogy odafigyelünk, mikor, miből, mennyit eszünk és a húsvétnak sem kell a féktelen sonka- és csokievésről szólnia. Különösen fontos ez a gyerekek esetében. Nem arról van szó, hogy ne adhatnánk nekik csokit vagy süteményt, sokkal inkább arról, hogy mit választunk, milyen mennyiségben és mennyire vagyunk nyitottak az új dolgokra.

Ma már egyre több olyan, általában kipróbált receptet találunk az interneten is, ami megkönnyíti az anyukák, apukák választását azzal kapcsolatban, hogy milyen egészséges és a gyereknek is tetsző édességgel, süteménnyel készüljenek – például húsvétkor. Mivel szinte mindenki arra törekszik, hogy olyan recepteket osszon meg, ami ízlett a családjának is, így legyünk bátrak mi is, kísérletezzünk.

Az egyik legegyszerűbb praktika, amivel a süteményeket feldobhatjuk, édesíthetjük úgy, hogy az mégis egészséges marad, ha sok gyümölcsöt használunk a készítésekor. Bár a gyerekek ízlése eltérhet abban, hogy ki melyiket szereti, de a legtöbb gyümölcs jól használható már a legegyszerűbben elkészíthető sütemények esetében is.

Édesítés egészségesebben

Sok édességnél remekül használható gyümölcs is cukor helyett, például készíthetünk muffint banánnal édesítve. Kellően édes lesz a sütemény a banánban található fruktóztól is, nyilván a banán mennyisége meghatározó – nem mindegy, hogy mennyit teszünk bele.

A finomított fehér cukrot is ma már számos dologgal tudjuk helyettesíteni. Ha nem akarunk túlságosan letérni a megszokott útról, akkor próbálkozzunk 1 éves kor fölött mézzel, de aki még ennél is nyitottabb, az vásárolhat nyírfacukrot vagy sztíviát (steviát). Lényeges, hogy cukrot 1 éves kor alatt egyáltalán ne használjunk. Egyéves kortól azonban adhatjuk, használhatjuk mértékletesen a mézet, illetve a cukrot is. Lehetőleg minél ritkábban. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ne lépjük túl az ajánlott napi cukor limitet, ami életkor szerint változó.

Van persze néhány praktikus dolog, aminek érdemes utánaolvasni: ilyen például, hogy a nyírfacukor ugyan egészséges (jobb a glikémiás indexe, tehát nem emeli meg annyira a cukrot, és nem okoz fogszuvasodást), de van, hogy valaki túl érzékeny rá, és hasmenéssel reagál a szervezete a cukorpótlóra. (Egyes adatok szerint testsúlykilogrammonként 0,37 gramm, nőknél 0,42 gramm a biztonságos dózis.) Fontos elmondani, hogy nagy mennyiségben mindenkinél hasmenést okoz. Továbbá azt is érdemes róla tudni, hogy karamellizálni nem lehet.

A tehéntejet is kiválthatjuk

Vannak olyan alternatív tejek is, amikkel tejmentes édességeket készíthetünk. Ennek akkor van komoly jelentősége, ha tej- vagy laktózérzékeny kisgyerek van a családban, de mivel nagyon finom ízű édességeket tudunk készíteni mandulatejjel, rizstejjel (van, aki szerint rizstejjel például sokkal finomabb a palacsinta), annak is érdemes megkóstolnia, aki egyszerűen csak szívesen próbál ki új dolgokat. Akkor is kapóra jöhet a rizstej, ha a 1 év alatti babának sütünk sütit, és a krémet tejjel kell készíteni.

Liszttel is kísérletezhetünk

Érdemes a sütikben a fehér liszt egy részét kiváltani teljes kiőrlésűvel. Ekkor azonban a receptet kicsit módosítani kell, ugyanis a teljes kiőrlésű lisztek például több folyadékot vesznek fel. Tehát ha a recept egységnyi száraz anyagot ír elő normál liszthez, akkor készüljünk fel, hogy a teljes kiőrlésű liszt miatt több vizet, tejet kell hozzáadagolni, különben keményebb lesz a végeredmény.

A lisztek között is válogathatunk bátran. Tönkölylisztből vagy éppen maglisztekből, kukoricalisztből, kókuszlisztből is finom süteményeket készíthetünk, amik egészségesek és táplálóak. Itt is azonban érdemes utánanézni és picit felkészülni, mert a különböző lisztek eltérően viselkednek.

Néha lisztkeveréket is lehet készíteni, hogy könnyebben kezelhető legyen a tészta. Az eredmény miatt azonban megéri, mert nagyon finom édességeket kreálhatunk, ami jó eséllyel a gyerekeknek is ízleni fog – főként, ha mi, felnőttként is nyitottak vagyunk ezekre. Az újjal való kísérletezés nem jelenti azt, hogy le kell mondani a megszokott ízekről, pusztán érdemes új alapanyagokat is kipróbálni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Húsvéti szokások: a tojástól a locsolóversig
  • Milyen csokit hozzon és hány éves kortól a húsvéti nyuszi?
  • Gyors és egészséges húsvéti desszertek