Kisgyerek

Húgyhólyaggyulladás gyermekkorban

Gyermekkorban a húgyhólyaggyulladás a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzéstípusnak számít. Milyen tünetei vannak ennek a betegségnek?
2016. Október 25.

A hétköznapi szóhasználatban gyakran úgy emlegetik a húgyhólyaggyulladást, mint felfázást, pedig valójában nem felfázásról van szó, mert ezt a betegséget a hólyagba bejutott kórokozók okozzák.

De mitől alakulhat ki húgyhólyaggyulladás a gyermekeknél?

A felszálló fertőzés főként a lányoknál gyakori probléma, hiszen anatómiai adottságaik miatt könnyebben jutnak be a kórokozók.

A húgycső körül normális esetben is megtalálható egy bakteriális flóra, amely általában nem okoz megbetegedést. Ha azonban a húgycső nyálkahártyáján létrejön egy mikrosérülés (ezt okozhatja például habfürdő, tusfürdő vagy akár kemény vécépapír stb.), és a szervezet természetes védekezőképessége nem megfelelő, az egyébként normálisan jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, így kialakítva a fertőzést.

Sajnos akár a székletben található baktériumok is bekerülhetnek a húgycsőbe, különösen akkor, ha a székelés utáni higiénia nem megfelelő. Csecsemőknél például a kakis pelenkáról, míg nagyobb gyerekek esetében a koszos kézről kerülnek a baktériumok a húgycső környékére.

A bejutott baktériumok tartósan megtelepedhetnek a húgycsőben, vagy a hólyagba is eljuthatnak, innen pedig továbbterjedhetnek a vesére.

Ritkán ugyan, de a fertőzés olykor a véráramon keresztül jut a vesékhez, illetve a húgyutakhoz. A vérerek a vesébe szállítják a kiválasztásra szánt salakanyagokat, ám egyes esetekben a vérrel együtt olyan baktériumok is a vesébe kerülnek, amelyek ott megtelepednek és gyulladást okoznak. Ez egy másodlagos fertőzés, sok esetben mandula- vagy fülgyulladás után alakul ki. Hajlamosító tényező lehet a nem megfelelő higiénia.

Milyen tünetei vannak a gyermekkori húgyhólyaggyulladásnak?

Húghólyaggyulladás esetén a gyermekeknél a felnőttekéhez hasonló tüneteket figyelhetünk meg:

  • rendszeres, görcsös vizelési inger vizelet nélkül
  • erős, égő fájdalommal járó vizeletürítést
  • alhasi fájdalom
  • levertség
  • a gyulladás általános tünetei
  • láz
  • Csecsemőknél az étvágytalanság, hőemelkedés, hányás illetve súlymegállás utalhat a betegségre. Már szobatiszta kisgyermekeknél újbóli bevizelések jelentkezhetnek.

    Hogy diagnosztizálják és gyógyítják a húgyhólyaggyulladást?

    A tünetek és a vizeletvizsgálat alapján születhet diagnózis. A vizelet mintavételnél fontos, hogy a közsugaras vizeletből vigyél mintát az orvosnak – tehát ne a pisilés elején gyűjtsd be gyermek vizeletét-, és a mintavételt tisztálkodás (szappanos lemosás) előzze meg!

    Diagnosztizált esetben célzott antibiotikumos kezelés jön szóba, és hangsúlyozottan fontos a bő folyadékfogyasztás. Enyhe tünetek esetében érdemes próbálkozni a gyógyteákkal (pl. tőzegáfonya teával), de a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel.

    Lehetnek-e szövődményei ennek a betegségnek?

    Igen! Főként kezeletlen esetek szövődményeiként jöhetnek szóba a fertőzések (vesemedencét és vesevezetéket érintően), és a későbbiekben ezek akár meddőséghez is vezethetnek.

    Mit tehetsz szülőként, hogy elkerüljétek a húgyhólyaggyulladást?

    Pelenkás gyermeknél figyelni kell a pelenkázás során a higiéniára – lányoknál az elölről hátrafelé törlésre -, hogy a kórokozók ne jussanak a húgycső nyílásba. A szobatisztaság kialakulásakor a gyerkőcöt is meg kell tanítani a megfelelő wc-használatra, és a helyes tisztálkodási folyamatra. Sokszor ugyanis a kicsik a feneküket hátulról előre törlik ki, így azonban székletben lévő kórokozókat bejuttatják a húgyutakba.A kislányok esetében fontos megtanítani, hogy pisiléskor minél szélesebb terpeszben legyen a lábuk, míg a kisfiúkat rá kell szoktatni, hogy vizelés előtt húzzák hátra a fitymát. Így csökkenthető a fertőzés veszélye.

    A cikk megírásában dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza volt segítségemre.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Hogyan segít a gyermeknőgyógyász?
  • Kerüld el a felfázást!