Kisgyerek

Hogyan ösztönözzük a jó testvéri kapcsolatot?

Jó testvéri kapcsolatot van a gyerekeid között? Vagy inkább veszekednek, mintsem élveznék egymás társaságát? A szülőknek kulcsszerepe van abban, hogy a testvérek között jó kapcsolat alakuljon ki, lássuk, mivel tudjuk ezt segíteni.
2021. November 15.
Hogyan ösztönözzük a jó testvéri kapcsolatot? (fotó: Getty Images)

Kutatások kimutatták, hogy a testvéri kapcsolatok gyakran nagy szerepet játszanak abban, hogy a későbbi életünk során milyen lesz a kapcsolatunk más emberekkel, barátokkal, szerelmekkel, kollégákkal.

Mivel a szülőknek ebben is kulcsfontosságú szerepük van és gyakran ők maguk az okozói a nehéz testvéri kapcsolatnak, lássuk, hogyan tudjuk támogatni, hogy a gyerekeink valódi, szeretetteljes kapcsolatban legyenek egymással.

Ne hasonlítgasd össze a gyerekeidet

Mellőzük az olyan mondatokat, mint például: “Miért nem tudsz úgy figyelni, mint a bátyád?” vagy “A nővéred nem beszél vissza nekem”. Ha összehasonlítod a gyermekeidet egymással, azzal csak a rivalizálásuknak adsz táptalajt és az egymás iránti féltékenykedést, neheztelést éred el.

Derítsd ki, mi áll a testvérkonfliktus mögött

Gyermekeid hajlamosak veszekedni szinte mindenen? Versengenek az idődért és figyelmedért? Jobban veszekednek, ha fáradtak vagy ha unatkoznak? Próbálj meg mintázatot felfedezni a konfliktusaik között, ami magyarázatot ad a veszekedéseikre. Ha észre vettél valamilyen visszatérő kiváltó okot, akkor próbáld meg kezelni azt.

Tanítsd meg egymás különbözőségeinek elfogadására

Van olyan gyermeked, aki szeret csendben ülni és olvasni, a másik pedig semmit sem szeret jobban, mint hangos játékokkal játszani és állandóan mozgásban lenni?  Ha a gyerekek érdeklődési köre és vérmérséklete nagyon eltérő, természetesen előfordulhatnak konfliktusok.A legfontosabb, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogyan tartsák tiszteletben ezeket a különbségeket, és tartsák szem előtt azt, ami igazán fontos: egymás szeretetét. Ha az egyik gyermek olyan családi tevékenységet szeretne választani, amely sok akciót foglal magában, míg a másik gyermek valami csendes és visszafogott dolgot szeretne csinálni, akkor felállíthatsz egy rendszert, amelyben együtt dolgozhatnak, hogy megtervezzék, hogyan váltják egymást, vagy találjanak más közös érdeklődési területeket, amelyek mindkét testvér számára szórakoztatóak lehetnek.

Legyenek közös feladataik

A csapatmunka nagyon hasznos: megtanítja az együttműködés képességét és érzését, ez pedig ösztönzi a további közös munkát. Nem kell nagy dolgokra gondolni: takarítsanak ki együtt, pucolják meg közösen a zöldséget, vásároljanak be ketten. Az életkoruknak és a képességeiknek megfelelő feladatot válasszunk.

Tanítsd meg őket arra, hogyan hallgassák meg egymást

Ennek persze a legegyszerűbb módja, ha a szülők is birtokában vannak ennek a képességnek: egymást és a gyerekeiket is figyelmesen meghallgatják. Ez a figyelem, a tisztelet jele, ez pedig elengedhetetlen a jó kapcsolatok kialakításához, legyen szó akár barátságról, párkapcsolatról vagy a testvérek közötti kapcsolatról. Emlékeztesd a gyerekeket, hogy úgy kell bánniuk másokkal, ahogyan ők is szeretnék, hogy bánjanak velük.A tisztelet magában foglalhatja azt is, hogy kedvesen vagy legalábbis nem kellemetlen hangnemben beszélnek egymással, még akkor is, ha nem értenek egyet; nem szólják le a másik véleményét; és tiszteletben tartják a másik határait, privát szféráját (például nem mennek be engedély nélkül a testvér szobájába, és nem nyúlnak a dolgaihoz).

Mutasd meg nekik, hogyan lehet tisztelettudóan nem egyetérteni

Az egymást szerető embereknél is előfordul, hogy néha nem értenek egyet – ez az élet velejárója. Ami számít, hogyan kezeljük ezeket a nézeteltéréseket. Tanítsd meg a gyermekeidnek, lehet, hogy nem mindig értenek egyet mindenben, de nem szabad egymást szidalmazniuk, és legfőképpen nem szabad fizikai harcba bocsátkozniuk.

Hangsúlyozd a családi kötődést

Magyarázd el gyermekeinek, és rendszeresen emlékeztesd őket arra, hogy a család, és különösen a testvérek olyan rendíthetetlen szeretetet és támogatást jelenthetnek, amelyhez foghatót nem könnyű találni.Emlékeztesd gyermekeidet, hogy bár most még gyakran jobban kedvelik a barátok társaságát, de felnőttként egyre fontosabbak lesznek egymás számára.Bár lehet, hogy még nem értik teljesen a testvéri kapcsolatok fontosságát, ezt az üzenetet érdemes megismételni, és idővel, ahogy idősebbek lesznek, fel fogják ismerni.Természetesen a szavak mellett a tettek és a tapasztalatok sokkal fontosabbak: ha azt tapasztalják, hogy a család, a testvéri kapcsolat érték és nem nyűg, akkor automatikusan ez épül be, erre fognak ők is törekedni. Ha a szüleik és testvéreik között állandó marakodást, acsarkodást vagy felszínes kapcsolatokat érzékelnek, akkor nehezebb, de nem lehetetlen a feladat.

Szánj időt a szórakozásra

Azok a családok, amelyekben a családtagok együtt szórakoznak, kevésbé valószínű, hogy nagy konfliktusokba keverednek. Próbálj meg olyan játékokat, tevékenységeket választani, amelyeket az egész család élvezhet.(Cikk forrása: verywellfamily.com)