Kisgyerek

Hogyan öltöztesd a kisgyermeket, amikor hideg van?

Tippek a kisgyermek öltöztetéséhez a hideg időjárásra.
2021. December 08.
Hogyan öltöztesd a kisgyermeket, amikor hideg van? (Fotó: Getty Images)

Egy fontos szabály, amit érdemes szem előtt tartani: amikor a babából kisgyermek lesz, a belső termosztátjának már működőképesnek kell lennie. Így ha te magad kényelmesen vagy egy pólóban, akkor hasonlóan kell éreznie magát neki is abban, míg ha fázol úgy is, hogy pulóver van rajtad, akkor itt az ideje még egy réteget felvenned, és a gyermekedre is adnod.

A kisgyermek téli viseletének kényelmesnek kell lennie, és tudnia kell könnyen mozognia is benne. A mozgékony (vagy hamarosan mozgékony) kisgyermeknél szempont, hogy az öltözékében például könnyen fel tudjon mászni a játszótéri létrán, vagy a hóban mászkálni.

Még ha a gyermeket még nem igazán érdekli, hogy magától öltözzön fel és vetkőzzön le, akkor is érdemes könnyen ráadható és levehető ruhákat választanod a számára.

Néhány tipp, amire érdemes figyelni a téli ruháknál:

  • Könnyű rétegek: a kisgyermek kabátja alatti rétegek “csapdába ejtik”, bent tartják a meleget. Válassz pamutból, merinó gyapjúból, vagy könnyű polipropilénből készült felsőket – olyanokat, amelyekben jól érzi magát a gyermeked, akinek még mindig érzékenyebb a bőre. A nagy pulóvereket, amelyekbe könnyen bemelegszik, és amikben nehezen mozog érdemes kerülni. A zokniknál arra ügyelj, hogy csak annyira legyenek vastagok, hogy a hócsizma kényelmesen illeszkedjen a kisgyermekedre.
  • Válassz egy olyan síoverált, ami tökéletesen passzol a kisgyerekedre: a külső rétege legyen szél- és vízálló, a bélése pedig legyen valamilyen hideget jól álló anyagból, mint a pehely vagy a polartec. Ha a cipzár térdig vagy bokáig húzódik, könnyebb lesz levenni a ruhát – ez különösen egy pelenkacsere vagy biliztetés esetén lehet ideális. Ellenőrizd, hogy a ruha ujjai a csuklóknál, a szárai a bokáknál szorosan illeszkednek, hogy a hideg és a hó se tudjon alászivárogni. A gumis ujjak és szárak is működhetnek, de a legjobb a tépőzár, amely lehetővé teszi, hogy ne legyen sem túl laza, sem túl szoros az illeszkedés.
  • Kesztyű: érdemes egyujjas kesztyűt választani, amit könnyebb a gyermekre adni, és amely jobban bent tartja a hőt, mert közelebb vannak benne a gyermek ujjai. Az overálhoz hasonlóan a kesztyűből is célszerű olyat venni, ami vízálló, és jól tartja a hőt. A kesztyűket jó ötlet rögzíteni a gyermek ruhájához, például erre alkalmas csatokkal. (Segíthet a helyén tartani a kesztyűket az is, ha először ezeket adod a gyermekedre, az overált pedig csak utánuk.)
  • Meleg sapka: a testhő nagy százaléka kerül leadásra a fejen keresztül, így télen elengedhetetlen a sapka viselése. (Ez különösen igaz, ha a kisgyermeknek még nem nőtt ki az összes haja.) Ha az overálnak van kapucnija, még akkor is jobban melegíti a fejet egy jól illeszkedő sapka. A sapkára pedig rá tudod húzni a kapucnit is. Jó választás lehet a gyapjúbéléses pamut vagy a puha, kötött sapka, fülekkel, főként, ha áll alatt rögzíthető.
  • A téli ruháknál a patentek és a cipzárak mind nagyon jók egy kisgyereknél, ami megkönnyítheti az átöltözést, a pelenkacserét és a biliztetést is. Az olyan szalagokat és zsinórokat jobb kerülni, amelyek könnyedén kioldódhatnak, esetleg fulladásveszélyesek lehetnek.
  • Az autósülésben is fontos odafigyelni a biztonságra – még abban az esetben is, ha kint nagyon hideg van, a télikabátot vedd le a kisgyermekről az autóban. Baleset esetén a puffos kabát összenyomódhat, és veszélyes lehet a rés mérete a heveder alatt. A vékony, rétegezett öltözet, a kesztyűk és a sapka is rajta lehet a gyermeken az autóban, hogy ne fázzon. Ha még így is hűvös van a számára, egy könnyű plédet rá tudsz teríteni, miután becsatoltad az ülésbe.

Forrás: whattoexpect.com