Kisgyerek

Hogyan lehet átállni a délutáni alvásról a csendes pihenőre?

Minden kisgyerek életében eljön a pillanat, amikor nem akar aludni többet napközben, de pihenésre szüksége van. Az átállás nem olyan nehéz, ha néhány dolgot előre átgondolunk.
2022. Április 19.
Hogyan lehet átállni a délutáni alvásról a csendes pihenőre? (kép: Getty Images)

Az, hogy egy kisgyerek hány éves koráig igényli a délutáni alvást egyénfüggő, de átlagosan valamikor az óvoda vége felé, 5-6 éves korban ez bekövetkezik. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége pihenésre, csupán azt, hogy nem igényli az alvást mindennap.

Az addig jól bevált rutin: ebéd, majd alvás, egyik pillanatról a másikra felborul. Ezzel felborul a család megszokott napirendje is (hétvégén mindenképp, de vannak kisgyerekek, akiket korán hoznak el az óvodából, így itt a hétköznapok üteme is megváltozik). Újat kell kialakítani, és mint minden változás ez is okozhat nehézséget.

Mindenekelőtt jó ha azzal tisztában vagyunk, hogy a délutáni alvás megszűnése nem azt jelenti, hogy a kisgyermeknek nincs szükséges pihenésre. Nagyon is van, óvodás korban egyértelműen. Hogyan álljunk át zökkenőmentesen az alvásról a pihenésre? Mi minden fér bele a csendes pihenő idejébe?

Mi a csendes pihenő lényege?

A csendes pihenő, ahogy a neve is mutatja, csendes elfoglaltságot jelent. Olyan tevékenységet, amely nem felpörgeti, hanem lenyugtatja a gyereket, lehetőleg egyedül végzett tevékenység, amely lehetőséget ad arra, hogy magában legyen a gyerekünk.A képernyő előtt töltött idő nem sorolható a csendes tevékenységek közé. Nem az a lényege a csendes pihenőnek ugyanis, hogy a gyerek minket ne zavarjon, hanem az, hogy ő csendesedjen le, pihenjen. A csendes pihenő idejében végezett tevékenység a szabad játék kategóriájába essen, strukturálatlan szabad tevékenységet jelentsen, amit a gyerek egyedül, felnőtt segítsége nélkül, önállóan képes végezni.

Ez a testvérekre is vonatkozik: ha mód van rá, akkor ne együtt töltsék a csendes pihenő idejét, hanem külön-külön.

Mi minden lehet a része a csendes pihenőnek?

Sok minden beletartozhat a csendes pihenőbe, ez függ a gyerek életkorától, habitusától, a család értékrendjétől, a csendes pihenő hosszától.Sok gyerek szeret lefeküdni vagy ledőlni az ágyára, betakarózni és könyvet lapozgatni vagy hangoskönyvet hallgatni (utóbbi sokkal jobb, mint mesét nézni, de azért ez sem az igazi). Akár egy órát is el tudnak így tölteni, sőt, kezdeteben lehet, hogy kicsit el is bóbiskolnak.Más gyerekek rajzolnak, kézműveskednek, babáznak, autóznak, kirakóssal játszanak vagy legóznak.Nagy kérdés, hogy ki határozza meg, meddig tart a csendes idő. A legokosabb megoldás, ha figyeled a gyereked, mikor kezd el felélénkülni, mennyi idő múlva érzi úgy, hogy ennyi pihenés elég volt számára.Ameddig nincs tisztában az idő fogalmával és nem is ismeri az órát, addig teljesen felesleges erről beszélni, még egy homokóra elhelyezése a szobájában is felesleges: vagy elfeledkezik róla, vagy kényszeresen azt fogja figyelni, ahelyett, hogy lecsendesedne.A csendes idő elkezdésének lehet valamilyen rutinja: kezdődhet azzal, hogy olvasol neki egy mesét vagy énekelsz egy dalt, majd elhagyod a szobát. Ugyanígy a csendes pihenő végét is jelezheti valami: kitárod az ajtót és énekelsz valamit (lehetőleg mindig ugyanazt a dalt), kihívod és együtt meguzsonnáztok. Ez csak egy példa, ez lehet bármi, ami nektek jó, ami hozzátok illeszkedik. A csendes pihenő akár évekig is kitarthat, sőt lehet egy jó szokás is, akár még kisiskolás korban is a családi rutinotok része maradhat.(Cikk forrása: todaysparent.com)