Kisgyerek

Hogyan készítsd fel a kisgyermekedet az új kistestvére érkezésére?

Egy új kistestvér érkezése nagyon izgalmas lehet a gyermeked számára - de emellett meg kell tanulnia osztozni a figyelmeden és a szereteteden a kisbabával.
2021. Július 25.
Hogyan készítsd fel a kisgyermekedet az új kistestvére érkezésére? (Fotó: Getty Images)

Ez nagy lépés lehet neki, különösen, ha még kisgyermek, mert úgy érezheti, hogy ő kikerül a reflektorfényből. Szinte minden gyermeknek meg kell tanulnia alkalmazkodnia a helyzethez, hogy egy kisbaba érkezik a családba. De végül pozitív testvéri kapcsolat alakul ki köztük.

Mikor mondd el a gyermekednek, hogy kistestvére fog születni?

Jó lehet például a várandósság korai szakaszában, de legalább 3-4 hónappal a születése előtt beszélni a kisbabáról. Próbálj meg először általánosságban beszélni a babákról, majd lassan a ti születendő új családtagotokról.

A kisgyerekek még nem értik teljesen az idő fogalmát, ezért ha gyermeked kisebb, az új kistestvér érkezését próbáld meg egy ismerős eseményhez kötni. Ilyen lehet például az, hogy hamarosan érkezni fog egy kisbaba, a nagymama születésnapja után, vagy karácsony előtt, stb.

Ha nagyobb a gyermeked, lehetséges, hogy arról is kérdéseket tesz majd fel, hogy honnan jön majd a baba, hogy került anya hasába, hogyan jön majd ki onnan, stb. Ilyen esetben a gyermek életkorának megfelelően érdemes magyarázatot adni, és ebben akár gyerekeknek szóló könyveket is segítségül hívhatsz a témában.

Néhány tipp, hogyan készítheted fel a gyermekedet a baba érkezésére

Mielőtt a kistestvér megszületne, a nagyobb gyermekednek szüksége van a felkészítésre, kommunikációra és sok megértésre. Mit érdemes tenni?

A szülés előtt

  • Olvass a gyermekednek babákról szóló történeteket, tesós könyveket. Nézegessetek képeket, és beszélj arról, hogyan növekszik a család. Mutass neki képeket arról is, amikor ő volt kisbaba, illetve várandós fotókat is akkorról, amikor őt vártátok.
  • Hadd érintse meg anya pocakját, hogy érezze, hogy a kisbaba mozog odabent.
  • Vond be a baba érkezésével kapcsolatos előkészületekbe, a baba szobájának berendezésébe, a babaholmik vásárlásába, stb.
  • Beszélgess vele arról, mit vár a legjobban az új kistestvér érkezésében.
  • Ha aggódik a baba születése miatt, beszélj vele ezekről az aggodalmairól, és nyugtasd meg. Öleld meg sokszor, mutasd, hogy mennyire szereted, és beszélj a pozitív dolgokról – például, hogy lesz egy új testvére, aki nagyon fogja szeretni őt.

Jó ötlet lehet az is, ha a gyermek láthatja, hogy mit is jelent pontosan, ha egy baba érkezik a családba:

  • Ha az egyik rokonnak, barátnak a közelmúltban gyermeke született, és van rá mód, töltsetek velük egy kis időt. A gyermeked láthatja azt, hogy az újszülöttek sokat alszanak, és hogy mennyit kell foglalkozni velük – és hogy nem azonnali játszótársak.
  • Beszélj a gyermekednek arról, hogy a baba egy külön kis ember lesz, a saját szükségleteivel.
  • Ösztönözd, hogy együtt játszhasson más gyerekekkel: ez segíti a szociális készségeinek fejlődését, hogy később jó kapcsolatot ápolhasson a testvérével.
  • Ha a gyermeked készen áll a bilizésre, vagy arra, hogy a kiságyból nagyobb ágyba költözzön, ezeket a változásokat érdemes jócskán a baba születése előtt bevezetni, vagy éppen a baba születésre utánra hagyni.

Amíg a kórházban tartózkodsz

  • Mondd el neki, hogy hova mész, és beszélj vele arról is, hogy ki fog rá vigyázni, amíg te a kórházban leszel.
  • Nyomtass néhány családi képet, amit bekeretezve az ágya közelében tarthat, amíg nem vagy otthon.
  • Amíg a gyermekre más vigyáz, addig is jobb, ha a rutinja a lehető legnagyobb mértékben változatlan marad. Ez segíti abban is, hogy minél inkább biztonságban érezze magát.
  • Ha meglátogat a kórházban, éreztesd vele, hogy mennyire szereted, hogy örülsz, hogy látod őt, és hogy mennyire különleges is ő a számodra.

Amikor hazaértek a kisbabával

  • Mielőtt bemutatod a kisbabát a nagyobb gyermekednek, nyugtasd meg egy nagy öleléssel.
  • Ha a család és a barátok ajándékot hoznak a kisbabának, javasold nekik, hogy a nagyobb gyermekednek is hozzanak valami apróságot.
  • Hasznos lehet az is, ha te készülsz előre egy ajándékkal, amit a gyermeked a most született kisbabától kap.

Forrás: raisingchildren.net.au