Kisgyerek

Hogyan adjuk be a gyógyszert?

Jobb, ha nem keverjük bele az ételbe, mert elronthatja az ízét. Sem a gyógyszer, sem az étel nem kerül a gyerek gyomrába, ráadásul a kicsi gyanakvóvá válik, s még inkább ellenáll.
2008. Január 28.

A tablettát kisebb darabokra törve, esetleg egészben helyezzük a gyerek nyelvére, kezébe adjunk egy pohár vizet, hogy azonnal ihasson. Kevés gyerek képes ilyen “felnőtt módra” bevenni a gyógyszert. Könnyebben megy, ha a tablettát egy kanálka lekvár hegyére tesszük. A szirupot alaposan rázzuk fel, és a mérőedénykéből itassuk meg. Így kevésbé csöppen le, mint kanálból. Jó megoldás lehet, ha egyszer használatos fecskendőbe szívjuk fel az adagot.

Tippjeink a gyógyszer beadásához

Tegyünk a mélyhűtőbe pálinkáspohárban vizes gyümölcslevet, állítsunk bele fapálcikát. Gyógyszerbevétel előtt és után adjunk ilyen minijégkrémet, hideg hatására ugyanis kevésbé érzékenyek az ízlelőbimbók.

Ahhoz, hogy a rendelt gyógyszer kifejthesse hatását, megfelelően kell adagolnunk. A naponta háromszor beszedendő orvosságot reggel minél előbb, este pedig minél később adjuk be a gyereknek, hogy az éjszakai alvás ellenére a hatóanyag szintje a vérben kellően magas, minél egyenletesebb legyen. Egy kávéskanál öt millilitert jelent, ám jobb ezt a mennyiséget a mérőkanállal, mint az igen eltérő méretű kávéskanalak valamelyikével mérni és beadni.

Kiváló megoldás erre a célra az egyszer használatos, öt vagy tíz milliliteres fecskendő, mely a pontos mérést is lehetővé teszi, és beadás is megkönnyíti, hiszen egy nyomással a pici szájába tudjuk juttatni az adagot, és a kezünkből sem veri ki az utolsó pillanatban. Használat után alaposan öblítsük ki, és a legközelebbi gyógyszerkúrához már új fecskendőt használjunk.

Kövessük a gyógyszerkísérő tájékoztató utasításait, miszerint étkezés előtt, alatt vagy után vegyük be az adott szert. Bizonyos fajtákat nem szabad evés előtt bevenni, mert akkor felszívódás nélkül ürülnek ki. Másokat éppen üres gyomorra kell adni, hogy hassanak. Az sem mindegy, milyen itallal veszi be a gyerek az orvosságot, illetve mit iszik rá, hogy a rossz ízt leöblítse. A tej sokszor nem alkalmas, mert a gyógyszer kicsapódhat a kalcium hatására.

Gyümölcsleveket sem ajánlanak az orvosok, mert így a gyógyszer a gyomorban savas közegbe kerül, és ez kellemetlen közérzetet okozhat. Legjobb tehát, ha vizet adunk a gyereknek. A tablettákat célszerű két kiskanál között összetörni és egy kiskanál lekváron, pudingon szervírozni. Utána adjunk gyorsan innivalót a kisgyermeknek.

Antibiotikum beadása

Ha az antibiotikumot por alakú kiszerelésben kapjuk, hígításánál ügyeljünk az előírt vízmennyiségre. Használat előtt mindig rázzuk fel az üveget, mert a sűrű hatóanyag leülepedik az aljára.

Fontos, hogy a szervezetben állandóan meglegyen a szükséges hatóanyag-mennyiség, ezért tartsuk be a bevételi időpontokat. Rendszeresen, mindig egyforma időközönként adjuk be a gyereknek. Ne hagyjuk abba a gyógyszer szedését az előírtnál hamarabb, még ha jelentősen javult is a gyerek állapota. Kisszámú túlélő baktérium is gyors szaporodásnak indulhat.

Ne adjunk korábban megmaradt antibiotikumot saját megítélésünk alapján, hasonló tünetek jelentkezésekor – ennek szükségességét az orvos dönti el. Az antibiotikum nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem a bél hasznos baktériumait is. A gyógyszerszedés ideje alatt és utána még néhány hétig adjunk mindennap probiotikus joghurtot a kisgyereknek, ezzel helyreállíthatjuk az egészséges bélflórát, és megelőzhetjük a gombák elszaporodását. Szoptatott gyerekeknél az anyatej segíti a bélflóra felépülését, ez természetes és ingyenes probiotikum.

Forrás: Kismama magazin