Kisgyerek

Hogy támogassuk az introvertált gyermeket?

Szülőként fontos megértenünk, hogy nem minden gyerek egyforma - vannak extrovertált és introvertált kicsik is, és mindkét típusnak egyedi igényei vannak.
2019. November 25.
Hogy támogassuk az introvertált gyermeket? (Fotó: iStock)

Az introvertált személyiségek szeretnek egyedül lenni, saját gondolataikba merülni, lassan átgondolva feldolgozni a velük történteket, míg az extrovertáltak szeretik a nyüzsgést, feltöltik őket, ha sokan vannak körülöttük, és szeretnek a középpontban lenni. De egyik típus sem jobb a másiknál, mindkettőnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai is egyaránt.

Szülőként érdemes figyelembe venni, hogy az extrovertált gyermekek szeretik a társaságot, kényelmesen mozognak tömegben, zajban, élvezik a váratlan eseményeket, és feltölti őket, ha emberek között vannak. Az introvertált gyerekek ehhez képest a nyugodtabb környezet hívei: ez nem jelenti azt, hogy nem élvezik a bábelőadást, vagy a szülinapi zsúrt, csupán időközben nem árt, ha szünetet tartanak, és ha utána egyedül lehetnek, hogy feltöltődjenek. Számukra a csendes idő az, ami újratölti a kis akkumulátoraikat.

Létezik néhány módszer, amellyel segíthetünk, hogy kényelmesebben érezzék magukat az introvertált gyerekek. Ilyen például:

  • Beszélgetés négyszemközt, vagy egy nagyon kicsi csoportban
  • Gondolkodási idő, mielőtt kimondják, ami bennük van
  • Megfigyelni a helyzeteket, mielőtt valami újat próbálnak ki
  • Feltöltődni csendes, nyugodt környezetben

Milyen stratégiákkal segíthetjük szülőként az introvertált gyerekeket?

Adjunk időt a feloldódásra

Az introvertált gyerekeknél több időt vehet igénybe, hogy feloldódjanak egy adott helyzetben. Előfordulhat, hogy megfigyelnek egy játékot, mielőtt csatlakoznak a többiekhez, vagy meghallgatják mások véleményét egy dologról, mielőtt kipróbálják. Támogassuk őket abban, hogy időt adunk nekik erre, és engedjük, hogy a maguk tempójában döntsék el, hogy mikor állnak készen.

Segítsünk megismerni a környezetet

Ha valami megváltozik az introvertált gyermekek rutinjában, illetve ha új helyre mennek, új tevékenységbe kezdenek, akkor érdemes velük megbeszélni még ezek előtt, hogy mi fog történni, mire számíthatnak. Ugyanis az ismeretlen helyek, emberek, tapasztalatok nagy stresszek járhatnak – emlékeztessük őket arra, hogy nincsen semmi baj, ha izgatottak, vagy meg vannak ijedve. Ha lépésről-lépésre elmondjuk nekik, mire számíthatnak, kevésbé lesznek feszültek.

Hagyjunk időt a feltöltődésre

Főként egy nyüzsgőbb nap után szüksége van arra az introvertált gyerekeknek, hogy szobájuk magányában, egyedül lehessenek, hogy így tudjanak feltöltődni. Ez lehet számukra egy csendes játékkal eltöltött este, színezés, egy kis ölelgetés a szülőktől – ami a saját stratégiájuk.

Ezért jó, ha valaki introvertált

Az extrovertált gyerekeket hajlamosak jobban dicsérni a felnőttek, pedig az introvertáltaknak is számos pozitív tulajdonságuk van.  A modern, hangos világban az introvertált kicsik hajlamosak úgy érezni, hogy valami baj van velük, éppen ezért emlékeztessük őket arra, milyen remek vonásaik vannak. Ha valaki csendes, az is lehet nagyon jó dolog, akárcsak az, hogy nem ugrik fejest a dolgokba, hogy remek hallgatóság, megfontolt és csodás megfigyelő!

A cikk forrása: pbs.org

Kapcsolódó írásaink: