Kisgyerek

Hiszti: minden, amit tudni kell róla

Ez már a második dühkitörése a nap folyamán, pedig még csak reggel 8? Esélyt sem látsz arra, hogy a kisgyermeked abbahagyja a fülsértő sikítozást? Legszívesebben elmenekülnél, ha volna rá lehetőséged? Tudunk jobb megoldást is.
2016. Szeptember 29.

Akármennyire is nem tetszik, a hiszti természetes reakció

A rugdosódó-sikítozó őrület pillanataiban tényleg nagyon bosszantó a hiszti, de próbáld meg nem katasztrófaként, hanem tanítási lehetőségként megélni.

Miért hisztiznek a gyerekek?

Hisztinek számít a nyafogás, sírás, sikítás, rugdosás, ütögetés, lélegzet-visszatartás. Minden gyermeket érint, általában 1-3 éves kor között, nemtől függetlenül. Van, aki gyakran hisztizik, van, aki ritkábban. A fejlődés természetes része a hiszti, a kisgyerekek így fejezik ki, ha mérgesek vagy frusztráltak. A gyerekek hisztizhetnek, ha éhesek, ha fáradtak, ha nem érzik jól magukat vagy ha nem kapnak meg valamit, amit szeretnének – ez akár a szülő figyelme is lehet! Meg kell tanulniuk kezelni a frusztrációjukat.

Nagyon gyakoriak a dühkitörések a második év folyamán, a beszédfejlődéssel egy időben, mert ilyenkor még nem tudják elmondani, mit szeretnének, mit éreznek, mire van szükségük. Ez pedig nagyon idegesítő a számukra. Ahogy fejlődik a nyelvi készségük, úgy csökken a hisztik száma.

A kisgyerekek függetlenségre vágynak és arra, hogy ők irányítsák a környezetüket. Erre persze nem képesek, de attól még ilyesmiket gondolnak: “meg tudom csinálni egyedül is”, “én akarom”, “add ide nekem”. Aztán amikor rájönnek, hogy mégsem tudják megcsinálni és hogy nem lehet minden az övék, hisztiben törhetnek ki.

Így kerüld el a hisztit

Amikor csak tudod, próbáld meg megakadályozni a hiszti kitörését. Ehhez adunk néhány ötletet:

  • Dicsérd meg, amikor jót csinál. Ha megdicséred és kiemelt figyelemmel fordulsz felé ilyenkor, az pozitív viselkedésre ösztönzi őt.
  • Kis dolgokban hagyd, hogy irányítson. Kérdezd meg tőle: “almát vagy körtét kérsz?” Vagy: “fürdés előtt vagy után szeretnél fogat mosni?” Soha ne így kérdezz: “akarsz fogat mosni?” Egyértelmű, hogy “nem” lesz a válasz.
  • A tiltott tárgyakat zárd el. Így kevesebb lesz a hiszti. Persze ezt nem lehet mindig megvalósítani, különösen nem a ház falain kívül.
  • Tereld el a figyelmét. Ha nem kaphat meg valamit, tereld el a figyelmét, javasolj helyette gyorsan valami mást. Kezdjetek bele valami teljesen másba, előzd meg a csalódottságát. Változtass helyet, vidd ki, ha eddig bent voltatok, vagy csak vidd át egy másik szobába.
  • Segíts neki, hogy új dolgokat tanulhasson. Dicsérd meg, hogy büszkének érezhesse magát, ha új készséget sajátít el. Apró dolgokkal kezd, nem kell rögtön nagy kihívást jelentő feladatot adnod neki.
  • Gondolt át, amikor kér valamit. Tényleg annyira gyalázatos, amit kér? Talán nem. Gondold át a lehetőségeket.
  • Ismerd a gyermeked határait. Ha tudod, hogy fáradt a gyermeked, akkor ne indulj el vele vásárolni.
  • Ha semmi nem segít, ha a gyermeked nem hagyja abba a hisztizést, akkor nem tehetsz mást, várj. Legyél határozott és várj. Légy következetes. Pár perc és elmúlik.

Hiszti-taktikák

A legfontosabb, hogy maradj higgadt, amikor épp hisztizik a gyereked. Ne bonyolítsd tovább a dolgot azzal, hogy te is ideges leszel. Emlékeztesd magad, hogy a te feladatod most az, hogy segíts a gyermekednek megtanulni, hogyan higgadhat le – vagyis te is legyél higgadt. A te reakciódból is tanul a gyermeked. Ha megütöd, az nem segít, sőt nagy hibát követsz el vele. Ezzel csak azt közvetíted felé, hogy a fizikai erőszak természetes. Hosszú távon csak negatív hatása lehet. Inkább uralkodj önmagadon, még inkább kettőtökön!

A hisztit többféleképp lehet kezelni, attól függ, mi az oka: néha elég egy-két megnyugtató szó. Máskor a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelmen kívül hagyod a dühkitörést, esetleg valami új dologgal eltereled a gyereked figyelmét.

Ha visszautasít valamit a gyermeked, maradj higgadt. Ha a hiszti oka az, hogy a gyermeked nem kaphat meg valamit, amit akar, akkor se engedj neki, ellenkező esetben a hisztit eszközként fogja tekinteni, és minden alkalmat meg fog ragadni arra, hogy be is vesse! Ne magyarázd túl. Inkább keress valamit, amit megkaphat, kezdjetek bele valami új tevékenységbe.

Ha úgy látod, kárt tehet saját magában hisztizés közben, vidd őt egy csendes, nyugodt helyre, ahol le tud higgadni. Célszerű akkor is ezt a módszert követni, ha nyilvános helyen vagytok.

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy időnként a gyerekek a fáradtságra, éhségre vagy szomjúságra, a túl sok ingerre is hisztivel “válaszolnak”. Ha azt gyanítod, hogy ez állhat a háttérben, akkor próbáld meg biztosítani a kicsinek, hogy egyen, igyon vagy egy kicsit elvonuljon pihenni.

Eleget alszik a gyereked? Ha egy gyerek keveset alszik, szélsőségessé válhat a viselkedése. A megfelelő alvásmennyiség drámaian csökkentheti a hisztik számát. Minden gyereknek más az alvásigénye, lehet, hogy a tiédnek többre van szüksége, mint a kortársainak.

Az óvodások és az idősebb gyerekek előszeretettel használják a hisztit arra, ha el akarnak érni valamit. Feltéve persze, ha azt tanulták meg korábban, hogy ha hisztiznek, akkor megkapják, amit akarnak. Iskolás korú gyerekedet akár a szobájába is küldhetet, hogy egy kicsit lehiggadjon.

Hiszti után

Soha ne jutalmazd meg a gyermeked, ha elvonult a vihar, vagyis ne engedj neki csak azért, mert már nem hisztizik! Ezzel azt sugallod neki, hogy van haszna a hisztinek. Szóban persze megdicsérheted azért, ahogy visszanyerte az önkontrollját. A kisgyerekek sebezhetővé válhatnak a hiszti után, hiszen úgy érezhetik, hogy nem voltak annyira szerethetőek, mint máskor. Ha már lehiggadt, öleld meg, és nyugtasd meg, hogy szereted, bármi is történik.

Mikor fordulj orvoshoz a hiszti miatt?

  • Ha kérdésed lenne, ha nem tudod, mit csinálj, vagy nem tudod, a gyermeked mit miért csinál.
  • Ha egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak a hisztik, vagy ha egyre tovább tartanak.
  • Ha a gyermeked gyakran megsérti önmagát vagy bánt másokat hiszti közben.
  • Ha a gyermeked állandóan ellenkezik, ha folyton veszekszik, ha egyáltalán nem együttműködő.

Az orvos megvizsgálja majd, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll-e a hiszti hátterében, bár ez nem túl gyakori eset. Néha hallászavar, látásprobléma, valamilyen krónikus betegség, megkésett beszédfejlődés vagy tanulási nehézség miatt is hisztizhetnek a gyerekek.

De alapjában véve a hiszti egy természetes reakció, nem kell aggódni miatta, magától elmúlik majd. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy tesznek szert önuralomra is. Megtanulnak együttműködni, kommunikálni, megbirkózni a frusztrációjukkal. Minél kevesebb a frusztráció, annál inkább csökken a hisztik száma. És annál boldogabbak a szülők is.

A cikk forrása itt.

Ez is érdekelhet: