Kisgyerek

Házi süti az oviba, suliba – Mi a hivatalos álláspont?

Vannak oktatási intézmények, amelyek engedik, mások tiltják az otthonról hozott sütemények, szülinapi torták behozatalát. Vajon szabad vagy tilos otthonról vinni élelmiszert az óvodába, iskolába?
2020. Február 03.
Házi süti az oviba, suliba - Mi a hivatalos álláspont? (fotó: iStock)

Úgy tűnik, nincs egységes gyakorlat a kérdésben: vannak oktatási intézmények, ahova szabad születésnapi tortát, iskolai rendezvényre süteményt vinni, míg más intézménybe tiltják bármilyen élelmiszer behozatalát. Akadnak olyanok intézmények is, ahova házi, otthoni süteményt nem, de cukrászdában vásárolt, blokkal igazolt süteményt szabad bevinni. A nosalty.hu most utánajárt, hogy mi a szabályozás, ha van egyáltalán.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) válaszából az derül ki, hogy jogszabály nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét. Ugyanakkor azért, hogy a gyerekek biztonságos élelmiszereket fogyasszanak, az óvoda, iskola a felelős. Ezért az oktatási intézmények döntése, hogy mit engednek be a háztartásokból. A hivatal szerint, házi, otthon készített sütemények bevitele gyermekintézménybe, közös fogyasztása élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, annak ellenőrizhetetlensége miatt. A felelősség ugyanis minden esetben elsősorban az intézményé és csak másodsorban a család háztartásáé, de a Nébih magánszemélyekkel szemben nem járhatnak el.

Ugyanakkor azt nem tudni, hogy mennyi ételmérgezés történik házi sütemények miatt, a megbetegedések nagy részét az érintettség, valamint a bejelentési fegyelem következtében a gyermek közétkeztetésben történő események dominanciája jellemzi. A Nébih adatai szerint az ételmérgezéses események száma a közétkeztetésben egyébként évek óta csökken.

Biztonságosabbnak tartja a hivatal az élelmiszeripar által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, sütemény bevitelét, de ezt érdemes még a tanítási év kezdetén a szülőkkel egyeztetni.

Forrás: Nosalty.hu