Kisgyerek

Hatos karika a képernyőn

Január elsején lépett életbe az új médiatörvény, melynek része az új korosztályos besorolás bevezetése: hatos és tizenkettes karikát is láthattok majd a képernyő sarkában!
2011. Június 12.

Ha a hatvanas években születtél, Lolka és Bolka, ha a hetvenes években láttad meg a napvilágot, Szám bácsi Szuperbusza, ha a nyolcvanas évek szülötte vagy, az Egyszer volt, hol nem volt az élet szögezett a képernyők elé. Milyen jó volt… Ma engednéd a gyerekednek, hogy bármit megnézzen, amit rajzfilmcsatorna kínál?

Figyeld a képernyő sarkát!

A január elsején életbe lépett új médiatörvény alkotói nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek és a fiatalkorúak védelmére. Idén várhatóan június végétől már látható lesz a képernyőn az új korosztályos besorolás, amely a 6 éven aluli nézőket védi majd. Ennek pontosítására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) olyan ajánlást dolgoz ki, amely a médiában alkalmazható irányelveket ad a 6 és 12 éves korhatári besorolás alkalmazására. Aki figyel az új jelzésre, könnyebben meg tudja óvni gyerekét az agresszív, romboló hatású televíziós tartalmaktól. Magyarországon jelenleg körülbelül 15 filmadó, 30 ismeretterjesztő és 15 gyerekcsatorna fogható.

George Gerbner, a 2005-ben elhunyt magyar származású kommunikációkutató az egyik legtöbbet idézett nemzetközi szaktekintély a médiaerőszak témakörében. Tanulmányai szerint a televíziónézők valóságról alkotott képe annál jobban hasonlított a televízióban látott világra, minél többet néznek tévét.

Kevés a jó film

A témában tartott szakmai fórumon és az azt követő sajtótájékoztatón részt vett M. Tóth Gábor Oscar-díjra jelölt animációsfilm-rendező is, aki szerint a szülők egyre tudatosabban szeretnének agressziómentes tartalmat biztosítani gyermeküknek, de nincs mit. Legalábbis magyar gyártású nincsen. „Örülnék, ha a hazai szakma számára nem csak ajánlás lenne mindez, hanem akár direkt, akár indirekt szabályozás. A rendszerváltás óta elhalt a magyar animációs filmgyártás. Megszűnt például az MTV rajzfilmrészlege, és az is elgondolkodtató, hogy a tavaly elhunyt Dargay Attila a rendszerváltás után egy másodperc magyar animációt sem tudott készteni. A csatornák csomagban, ingyenesen kapják a gyenge minőségű, néha félelemkeltő gyerekműsorokat, és nincs okuk arra, hogy ne ezeket vetítsék.

Okosan a tévé előtt!

A gyerekcsatornák közt különleges helyet foglal el a Da Vinci Learning oktató tévécsatorna, melynek kizárólag külföldi, minőségi műsorok alkotják a programkínálatát, mint például az Egyszer volt, hol nem volt… sorozat. A programok legnagyobb része a családnak szól, hogy a tévénézés közös program, a látottak megbeszélése pedig értékes tapasztalat legyen. A csatorna képviselője elmondta, hogy számukra semmilyen változást nem jelent az új médiatörvény szigorított szabályozása, vagy a 6-os karika bevezetése. „Nyugat-Európában nagyobb hagyománya van a gyerekműsorok szigorú szabályozásának. Csatornánk 13 országban van jelen, műsorstruktúránk három részből áll össze, gyermek-, családi és felnőttidősávra bontva, de nálunk a felnőtt-tartalmat sem érintené a korosztályos szabályozás.”

Ez a kérdés nem csak a magyar gyerekeket érinti. Olvassa brit helyzetről!