Kisgyerek

Ha rosszul kapaszkodik a mászókán, könnyen ficam lehet a vége

Kisgyermekkorban egytől négyéves korig a felnőttekkel való hancúrozás gyakran orsócsontfő-ficamhoz (Chassaignac-szindróma) vezet.
2018. Október 29.
Ha rosszul kapaszkodik a mászókán, könnyen ficam lehet a vége

Ha a gyermeket csak a karjánál fogva forgatják vagy ha dacból földhöz vágja magát, és a szülők a csuklójánál fogva felrántják, az orsócsont (radius) a könyökízületi tartószalagból kicsúszhat, és a radiusidegre nyomódik. A kar hirtelen mintha megbénulna: a gyermek kinyújtott karját, tenyérrel befelé fordulva, ernyedten lógatja, és saját erejéből nem tudja a szája irányába emelni. A kar mozdítására tett minden kísérlet igen fájdalmas.

Ne próbáld meg saját magad helyretenni a kart. Ehelyett inkább vidd orvoshoz a gyermeket, minél hamarabb, annál jobb.

Az orsócsontfő-ficam leggyakoribb tünetei

  • A kar hirtelen bénulása
  • A kar ernyedten lóg
  • Fájdalom, ha valaki megpróbálja a kart mozgatni

Az orvos néhány gyakorlott fogással és karfordítással helyére teszi a kart. Ez annál könnyebben sikerül, minél rövidebb idő telt el a baleset és a korrekció között. Ezután a gyermek ismét képes karját mozgatni. Gyakori ficamok esetén az ízületi szalag annyira megnyúlhat, hogy műtétre van szükség.

Soha ne rántsd fel a csuklójánál fogva a gyereket. Ha meg akarod forgatni, ne a kezét fogd, hanem a felsőkarját. Ügyelj arra, hogy gyermek a játszótéren mindig két kézzel kapaszkodjon a mászókán. Máskülönben, ha lecsúszik, orsócsontfő-ficamja lehet.

Forrás: Helmut Keudel, Barbara Capelle: Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink: