Kisgyerek

Ha idegen testet nyel le a gyerek

A gyerekbalesetek jelentős részét teszi ki az idegen testek lenyelése. Mit tehet a szülő ilyen esetben, és milyen tárgyak rejtik a legnagyobb veszélyt?
Idegen testek lenyelése - Könnyen megvan a baj

A gyermekek kíváncsisága határtalan és köztudott, hogy a külvilág megismerésének egyik eszköze kisebb életkorban többek között az, hogy mindent a szájukba vesznek, ezáltal felmérik a különböző anyagok, tárgyak ízét, állagát. Ennek következtében olyan anyagok is a szervezetükbe kerülhetnek, melyeknek komoly egészségkárosító hatása van.

A gyermekkori balesetek jelentős százalékát teszik ki az olyan esetek, amikor a gyermek szervezetébe mérgező vagy maró anyag kerül. Legjobb, ha az ilyen eseteket megelőzzük azzal, hogy ebből a szempontból a legrosszabbat feltételezzük: ha lehetősége nyílik arra, hogy a gyermek a szájába vegyen vagy lenyeljen gyógyszert, vegyszert, mérgező növényt stb., akkor azt jó eséllyel meg is teszi. Tehát a megelőzés legfontosabb eleme, hogy erre esélyt sem adunk, vagyis gondosan elzárjuk, elérhetetlenné tesszük ezeket a veszélyforrásokat.

Persze vannak olyan dolgok is a gyermek körül, melyekről kevésbé feltételezzük, hogy gondot okozhatnak, vagy egyáltalán gyermekünk lenyelheti azokat. Ellenben a gyermekek rendkívül találékonyak. Apró játékok vagy azok letört, leszerelt, kiszerelt részei (elemek, gombok) éppúgy a szájukba kerülhetnek, mint a csonthéjas gyümölcsök magjai, távirányító gombok, érmék stb.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi a teendő abban az esetben, ha felmerül a gyanúja, illetve láttuk vagy beszámol gyermekünk egy idegen tárgy lenyeléséről. Általánosságban elmondható, hogy abban az esetben, ha a gyermek által lenyelt idegen test nem akad el a nyelőcsőben (nyelési nehezítettség, nyálfolyás, szúró jellegű mellkasi fájdalom), és nem bír szúró hatással (pl. tű, horog), akkor minden különösebb probléma nélkül pár napon belül a széklettel kiürül (gomb, golyó, kis műanyag játék, fémpénz). A széklet ellenőrzése mellett ezek felfedezhetők. Röntgen vizsgálattal csak a sugárfogó (fém) tárgyak mutathatók ki, illetve követhető a tovahaladásuk a tápcsatornában.

A mágneses tárgyak..

Egy darab mágnes lenyelése nem okoz gondot. Röntgen vizsgálattal a helye jól látszik, legfeljebb arra érdemes figyelni, hogy fémtartalmú ruhakiegészítő ne legyen a kiürülésig a gyermeken (öv csatja, fémgombbal rendelkező ruhadarab), mert az esetlegesen lassíthatja a távozás idejét.Más a helyzet, ha 2 vagy több mágnest nyelt le a gyermek! Ebben az esetben megvan annak az esélye, hogy a két mágnes összetapadjon a tápcsatornában, és ennek során közéjük ##8222##csípődjön” egy bélfal darab, amelynek vérellátási zavara miatt helyi elhalása következhet be.Többes mágnesnyelés esetén szoros kórházi megfigyelés szükséges, hogy az esetleges komplikációt időben felfedezhessék és orvosolhassák.

A gombelemek…

Nagyon gyakori a gombelemek lenyelése is. A gombelemek károsító hatását állatkísérleteken mutatták ki. A lenyelt gombelem pozitív és negatív pólusait áthidalja a tápcsatorna (nyelőcső, gyomor, bélrendszer) nyálkahártyája, a záródó áramkör áramot indukál. Az áram hatására hidroxi-gyökök képződnek, melyek a helyi pH gyors emelkedését eredményezik, mely szövetelhalást okoz. Ennek következtében a tápcsatorna fala perforálódhat (kilyukadhat), akár jelentős vérzést is okozva. Ilyen esetben sürgősen gyermeksebészeti osztályra kell menni, ahol endoszkóp segítségével mielőbb megpróbálják az elemet kiemelni.Szerző: Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatójaKapcsolódó cikkek:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet