Kisgyerek

Gyerekpoharakat hívtak vissza

Gyerekeknek szánt, kínai "bambusz" poharakat hívtak vissza, mert a poharakból hő hatására melamin oldódik ki, ami vesekárosodást okozhat.
2018. Augusztus 07.
Veszélyes poharak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy a szlovén hatóság gyerekeknek szánt, kínai “bambusz” pohárból melamin kioldódást mért. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy ne használják a terméket!

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: NUBY bambusz ivópohár (“NUBY Bamboo TRINKLERNBECHER 1ST?)
  • Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.
  • Tételszám: 600240
  • EAN kód: 048526055029
  • RASFF referenciaszám: 2018.2124

A jelentés szerint a német nagykereskedő elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Mivel a “bambusz” pohárból hő hatására melamin oldódik ki, a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában az alábbi azonosítókkal ellátott pohárral, ne használja azt!

Gyerekpoharakat hívtak vissza

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.

Forrás: NÉBIH