Kisgyerek

Gomba a babamenüben

Bár a gomba vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében és növényi rostokban gazdag ételféleség, mégsem adhatjuk ugyanolyan gyakran, mint más, naponta az asztalra kerülő főzeléket. Nehezebben emészthető, előfordul, hogy hasmenést okoz.
2008. Január 26.

Csak fokozatosan szoktassuk hozzá a két év feletti gyerekeket, először néhány falat is elegendő a kipróbálás kedvéért. Figyeljük meg, nem fáj-e utána a kicsi hasa, nem fújódott-e fel. Csak gombapincében termelt fajtákat vásároljunk, a szabadban termő erdei gomba nehézfémekkel (például kadmium, higany) szennyeződhet, sőt élősködők petéit rejtheti. Bizonyos fajták esetében sugárszennyeződéssel is számolnunk kell.

Fontos: ne adjunk a gyereknek nyers gombát – legalább hetven Celsius-fokon süssük vagy főzzük meg. A heti adag ne haladja meg a huszonöt dekagrammot. A gombás fogások maradékait étkezés után azonnal hűtsük le, és hűtőben legfeljebb egy napig tároljuk. Melegítéskor forraljuk fel! A gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg gombaszakértővel!

Forrás: Kismama magazin