Kisgyerek

Fordított pszichológia a gyereknevelésben – mivel érdemes vigyázni?

A kisgyerekek nevelése megterhelő lehet, hiszen a gyerekek ebben a korban kezdenek függetlenedni, és szinte mindennek az ellenkezőjét teszik, mint amit a szülő mond nekik.
2022. Május 06.
Fordított pszichológia - mivel érdemes vigyázni? (Fotó: Getty Images)

Bármennyire is próbálunk okosan, tudatosan cselekedni, és jól csinálni a dolgokat, időnként elcsábulunk, hogy bevessünk egy-két trükköt, abban a reményben, hogy a gyermek azt tegye, amit mi szeretnénk. Az egyik ilyen praktika a fordított pszichológia. De ez valóban hatékony, és nincs negatív hatása?

Mit is jelent a fordított pszichológia?

A fordított pszichológia egy olyan taktika, amely a kívánt eredménytől eltérő viselkedés támogatását foglalja magába – olvasható a verywellmind.com portálon. A dolog lényege tehát az, hogy azáltal, hogy az ellenkezőjét szorgalmazzuk annak, amit igazán szeretnénk, a másik egyén úgy dönt, hogy a – számunkra – valójában kívánatos magatartást tanúsítja.

A portál marketing és értékesítési stratégiákból, kapcsolatokból, a párkapcsolatokból, vagy éppen a szülő-gyerek kapcsolatból hoz példákat arra, hogyan alkalmazzák a fordított pszichológiát.

A fordított pszichológia azért működhet, mert a legtöbb ember önállóságra vágyik, és biztosabbnak találnak valamit, ha meg vannak győződve arról, hogy szabad akaratukból tettek valamit, nem pedig azért, mert valaki megszégyenítette, megfenyegette vagy rákényszerítette az adott dolgot, vagy ha attól tartanak, hogy elvesztik az adott kapcsolatot – írja a How Stuff Works nyomán a babygaga.com.

A Kinacle alapján pedig hozzáteszik, hogy ez a technika azonban manipulatív lehet, ezért vannak viták a gyerekeken való alkalmazása körül. Néhány szülő viszont esküszik a módszerre, mert ez segít rávenni a gyereket, hogy azt tegye, amit ők akarnak, és egészségesebb döntést hozni.

Hatékony a kisgyerekeknél a fordított pszichológia?

A How Stuff Works szerint egy kísérlet során kisgyerekeket kértek arra, hogy ne játsszanak egy adott játékkal. A gyerekek azonban hirtelen nagyon azzal a játékkal akartak játszani.

Egy példa a fordított pszichológiára a kisgyereknél: ha a szülő azt szeretné, hogy egye meg a zöldségeket a gyerek, aki ezt nem akarja megtenni. Ezért helyette megkérheti arra, hogy ne egye meg a zöldségeket, vagy hogy adja oda őneki, mert ő megenné helyette – és emiatt a gyerek meg akarja enni a zöldségeket.

A babygaga.com helyett sok egyéb kérdésben alkalmazhatjuk a fordított pszichológiát például, ha arra szeretnénk rávenni a gyermeket, hogy vegyen fel kabátot, hogy feküdjön le aludni egy adott időpontban, és más esetekben. A gondolat az mögötte, hogy tegyük szórakoztatóvá, és soha ne alkalmazzuk akkor, ha sietünk vagy stresszesek vagyunk.

Amire még érdemes figyelni

A babygaga.com megjegyzi, hogy a fordított pszichológiának lehetnek kockázatai is. Egyrészt az, hogy nem is hatékony minden kisgyermeknél, továbbá a túlzott használata azt a benyomást keltheti a kisgyerekben, hogy nagyobb irányítása van a dolgok felett, mint valójában. Ezért gyakrabban tesztelheti ezt a kontrollt, és megdöbbenhet amiatt, hogy miért nem működik. Ez pedig csak még több frusztrációt és stresszt okozhat.

Ha pedig túl gyakran használjuk ezt a trükköt, és nem szórakoztató módon, az manipulatív viselkedés is lehet, és így a fordított pszichológia használatával lassan megtanítjuk a gyermeket arra, hogy ne figyeljen oda arra, amit mondunk neki. Például azt mondjuk neki, hogy ne egye meg a zöldséget, de megjutalmazzuk, ha megette. Amint a kisgyerek megismeri ezt a koncepciót, megérti, hogy valójában nem gondoljuk komolyan, amit mondunk neki. Ez pedig nemkívánatos viselkedéshez vezethet.

Források: verywellmind.com, babygaga.com