Kisgyerek

Fogyj együtt Adrival!

A képen látható kétgyerekes édesanya arra vállalkozott, hogy segítségünkkel megmutatja, sikerül visszaszereznie lánykori alakját. Ha így lesz, naplója neked is erőt és sok jó tippet ad.
2009. Április 29.

Névjegy:

Steklovits Adrienne (29) mérnök

Gyerekei: Máté (3 és fél éves), Márk (1)

Férje: Steklovits Balázs (29) mérnök

Súlya most: 68 kiló

Áhított súly: 54 kiló

Hinnéd, hogy Adrienne 96 kiló volt, amikor második kisfia megszületett? Önerőből majdnem harminc kilótól szabadult már meg a szülés óta úgy, hogy kevesebbet evett, odafigyelt az étrendje összeállítására. Már csak 14 kiló felesleg van rajta, ami viszont egy ideje nem mozdul. Ekkor fordult hozzánk segítségért, és mivel éppen terveztünk egy cikksorozatot, melyben sok hasznos tanáccsal mutatjuk meg ismét, hogy igenis, le lehet fogyni szülés után, úgy gondoltuk, pont ő a mi emberünk.

XS-es ruhákat hordott

Adrienne azon szerencsések közé tartozott, akik bármennyit esznek, tartják a súlyukat. Lánykorában 90-57-90-es méretekkel büszkélkedhetett, a súlya 50 és 52 kiló között mozgott, ami a 172 centiméteres testmagassággal rendkívül vékonynak számít. Mindehhez sportos testalkat, szálkás izomzat társult. Ezt senki sem kapja ingyen, ám ő mindig is rajongott a mozgásért. Ózdon élt, ezért a kerékpárt közlekedési eszköznek használta, ez naponta 20-30 kilométer tekerést is jelentett. Emellett versenyszerűen atletizált és kézilabdázott, rendszeresen futott, és ha maradt még energiája meg pénze, a konditermet is meglátogatta.

Jöttek a gyerekek és a kilók

A gondok előszele már a gimnáziumban meglegyintette. Pattanásos bőrére az orvos fogamzásgátló tablettát javasolt, de az az öt kiló, amit ettől felszedett, még jól is állt. Ám még ettől is megszabadult az éppen divatos nullkalóriás diétával. Akkor még nem sejtette, hogy az aknés, pattanásos bőr hátterében igazi hormonprobléma áll. Rendszeressé váltak a hormonkezelések, és az utolsó sorozatnak köszönhetően már 71 kiló volt. Éppen ekkor fogant meg Máté. Mire elérkezett a szülés, már 91 kiló volt. Próbált lefogyni, de még csak a felénél tartott a súlyfelesleg lefaragásának, amikor újra babát várt. Ez alkalommal a szülésig elérte a 96 kilót.

Hogy nem lehetetlen lefogynia, azt érzi, hiszen már harminc kilóval kevesebb. Mérhetetlenül elszánt. Gyönyörű gyerekei mellé most szeretné visszakapni eredeti súlyát vagy valami ahhoz nagyon közelit.

Miben segít a Kismama?

Látván Adrienne elhatározását, akcióba lendültünk. Azt már gyakorlatból tudjuk, hogy az elszántsághoz célirányos, szakszerűen felépített edzéstervre és táplálkozási tanácsokra van szüksége minden egészséges fogyni vágyónak.

Ezúttal mindezt a Lite Wellnessben kaptuk meg (itt te is utánanézhetsz). Egyelőre Adrienne egészségi állapotának felmérésén vagyunk túl. Manuálterapeuta vizsgálta meg, és elküldték néhány orvosi vizsgálatra is

Manuálterápia a biztonságos mozgás érdekében

Lehet, hogy semmi sem változott, de az is megtörténhet, hogy a testedben apró eltérések zajlottak le a terhesség és a szülés során. Ezért mielőtt újra sportolni kezdesz, akkor jársz el helyesen, ha szakember segítségével méritek fel egészségi állapotodat, edzettségedet. Fontos, hogy az edződ vagy a fitneszterem szakértője alaposan kikérdezzen sportmúltadról, egészségi állapotodról. Így fogjátok tudni a legbiztonságosabb módon erősíteni a testedet. Különösen nagy figyelmet kell fordítanod a szülés utáni edzés újrakezdéskor a mozgató szervrendszer megfelelő terhelésére.

Ennek feltétele a medence, a csigolyák és az ízületek, csontok alapos vizsgálata. A várandósság hónapjai során a medence pozíciója megváltozik, ezért a csigolyák elmozdulhatnak a normál helyzetből. Ezért fontos a manuálterápiás állapotfelmérés, illetve a vizsgálat alatt észlelt elváltozások kezelése. Nem kell megijedni, a kezelésre legtöbb esetben éppen elég a megfelelő mozgás.

A manuálterápia alapját a hagyományos orvostudomány adja. A terapeuta tapintás útján, a megfelelő viszonyítási pontok segítségével tájékozódik.

Ha szükséges, pontosan kivitelezett speciális fogások segítségével próbálja meg helyreállítani a gerinc, valamint a végtagi ízületek helyes pozícióját.

A vizsgálat végeztével a terapeuta olyan tanácsokkal látja el a vendéget, melyek segítségével biztonságban végezheti tornagyakorlatait.

A szülés nyomai a testen

A mi kismamánk vizsgálatát Keszi Krisztina gyógytornász, manuálterapeuta végezte. A tapasztaltakat az alábbiakban foglalta össze:

– Az állapotfelmérés során a törzs statikai viszonyaiban jelentős eltérést találtam. Adrienne súlyvonala előrehelyeződött, fokozottabbak a derék, a hát fiziológiás görbületei, nagy eltérést találtam a nyak és a hát átmeneténél. Ezek a statikai eltérések valószínűleg a fiatalkori hanyag tartás, majd a tartós ülőmunka már kialakult következményei. A vállak előreesése és a hát fokozottabb görbülete a szoptatással, a mellek súlyának jelentős megnövekedésével és a szoptatási helyzettel is összefügg. A statikai vizsgálat során a medence csavart helyzetét , a lábboltozatok lesüllyedését észleltem. Szülés után szinte törvényszerűen találunk medenceeltérést (medencediszfunkciót), mivel szülés során változnak a statikai viszonyai. Ha nem állítjuk vissza a medence fiziológiás helyzetét, az később komoly derék-, hát- és nyakproblémákhoz vezet. Adrienn izmainak egyensúlyában is találtam eltérést.

Fontos, hogy az edzések során a gyengült izmokat erősítse, a feszeseket rendszeresen nyújtsa. Tapasztalataimat megbeszélem az edzőjével, és máris kapott egy manuálterápiás kezelést, amitől azonnal könnyebbnek érezte magát. Adrienne úgy fogalmazta meg, hogy több centivel magasabbnak érzi magát.

Forrás: Kismama magazin