Kisgyerek

Ezt jelenti az, hogy az apa jelen van

Apa bárki lehet, de apának lenni egy egész életen át tart. Az apáknak ugyanolyan fontos szerepük van a gyerekük életében, mint az anyáknak. Ha jó az apa-gyerek kapcsolat, az nagyban segíti a gyereket abban, hogy megtalálja és megismerje önmagát.
2021. Június 20.
Ezt jelenti az, hogy az apa jelen van (fotó: Getty Images)

Apák és érzelmi fejlődés

Az apák, akárcsak az anyák, pillérek a gyermek érzelmi jólétének fejlődésében. A gyerekek az apjuktól várják, hogy lefektesse a szabályokat és érvényre juttassa azokat. Azt is várják az apjuktól, hogy a fizikai és érzelmi biztonságérzetet megadja nekik. A gyerekek büszkévé akarják tenni apát, és azok az apák, akik részt vesznek a gyerekük életében belső erőt adnak nekik. Tanulmányok kimutatták, hogy ha az apák szeretetteljesek és támogatóak, az nagyban befolyásolja a gyermek kognitív és szociális fejlődését. Emellett általános jó közérzetet és önbizalmat is adnak a gyerekeiknek.

Az apák szabják meg a másokkal való kapcsolatok minőségét

Az apák nemcsak arra vannak hatással, hogy kik vagyunk belül, hanem arra is, hogy milyen kapcsolatokat ápolunk az emberekkel, miközben felnövünk. Az, ahogyan egy apa bánik a gyermekével, hatással lesz arra, hogy mit keres más emberekben. A barátok, a szerelmek és a házastársak mind az alapján választódnak ki, hogy a gyermek hogyan érzékelte az apjával való kapcsolat jelentőségét. Azok a minták, amelyeket az apa a gyermekeivel való kapcsolataiban kialakít, megszabják majd, hogy a gyermekei hogyan viszonyulnak más emberekhez.

Apák és lányaik

A fiatal lányok jó esetben biztonságot és érzelmi támogatást kapnak az apjuktól. Az apa megmutatja a lányának, mit jelent a jó kapcsolat egy férfival. Ha az apa szeretetteljes és gyengéd, a lánya ezeket a tulajdonságokat fogja keresni a férfiakban, amikor elég idős lesz ahhoz, hogy randizni kezdjen. Ha az apa erős és bátor, a lány szoros kapcsolatot fog kialakítani az ugyanilyen karakterű férfiakkal.

Apák és fiaik

A lányokkal ellentétben, akik az apjuk jelleme alapján modellezik a másokkal való kapcsolataikat, a fiúk az apjuk jellemét követik. A fiúk nagyon fiatal koruktól kezdve apjuk jóváhagyását keresik. Úgy növünk fel, hogy a körülöttünk élők viselkedését utánozzuk; így tanulunk meg működni a világban. Ha az apa gondoskodó és tisztelettel bánik az emberekkel, a kisfia is hasonlóan fog viselkedni.Ezért ma ne felejtsd el elmondani az apukádnak, hogy szereted őt, és köszönöd, hogy ott van!(Cikk forrása: pediatricsoffranklin.com)