Kisgyerek

Ezt az egy tanácsot fogadd meg, ha jobb szülő akarsz lenni

Amit a szülők a leggyorsabban megtanulnak: nincs olyan tökéletes, mindenkinél, minden helyzetre alkalmazható csodaszer, mely szinte azonnal segít megoldani a problémákat. Vagy mégis van?
2019. Szeptember 08.
Igyekezz minden nap legalább 15-20 percet csak a gyerekedre figyelni!

Legyetek többet együtt. 

A gyermekeinknek a szeretetünkre és a figyelmünkre van szükségük, és bár az elsőt minden bizonnyal megkapják, a másodikra sajnos nem mindig jut idő. Pedig naponta 15-20 percnyi (persze lehet több is) teljes, meg nem osztott figyelem rendkívül pozitív hatásokat indíthat el még azokban a gyerekekben is, akiket egyébként nehezebben kezelhetőnek tartanak. A “rosszaság” ugyanis nagyon gyakran csak figyelemfelhívás, segélykiáltás: az az igényem, hogy most velem törődj! Ne a munkával, a takarítással, a tévével vagy az okostelefonnal…

Az anyával, apával együtt töltött időben megengedjük, hogy ők vezessenek, mi pedig csak követjük őket. Ezt persze könnyebb mondani, mint megvalósítani, hiszen nagyon nehéz kikapcsolni az agyunkat, nem azon gondolkozni, milyen tennivalóink vannak. Következzen néhány tipp, ami segíthet több időt tölteni a gyerekeddel, csak rá figyelve!

1. Tervezz előre! A gyerekeddel kettesben töltött idő legyen ugyanolyan “szent és sérthetetlen”, mint egy fontos meeting vagy egy orvosi vizsgálat időpontja. Írd be a naptáradba, és ha kell, ehhez igazíts más programokat, ne pedig fordítva.

2. Készítsd fel a gyereket! Már előző nap mondd el a gyerekednek, hogy másnap anya-lánya, apa-fia délutánt tartotok, amikor azt csináltok, amit csak ő szeretne. Mondd el neki, mennyire várod ezt az időt és milyen izgatott vagy!

3. Állítsd be az órát! Az együtt töltött idő egyik legfontosabb jellemzője, hogy a gyermekre bízod az irányítást. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a móka akkor érjen véget, amikor letelt az idő, ne pedig akkor, amikor te megunod azt vagy éppen hirtelen eszedbe jut, hogy valami mást kellene csinálnod!

4. Tedd el a telefont! Kapcsold ki a tévét, dugd el a tennivalók listáját és engedd meg magadnak, hogy teljesen elmerülj a gyermeked világában.

5. Legyél egy kicsit gyerek! Tedd félre az előítéleteidet, a negatív gondolataidat, azt, hogy mit és hogyan kellene csinálni. A közös játék, az együttlét legyen a cél!

6. Mutass őszinte érdeklődést! Sokat segíthet, ha tényleg megpróbálsz érdeklődni a gyermeked kedvenc játéka, kedvtelése iránt. Így még arra is lehetőséged nyílik, hogy jobban megismerd a gyerekedet.

(via

Ezt is érdemes elolvasni: