Kisgyerek

Ezért veszünk egészségtelen ételeket

Milyen szerepet játszanak a szupermarketek abban, hogy egészségtelen ételeket vásárolunk? És hogyan álljunk ellen a kísértésnek?
2019. Szeptember 02.
Ezért veszünk egészségtelen ételeket

Egészségügyi szakemberek szerint az élelmiszerboltoknak sokkal többet kéne tenniük az elhízás ellen és annak érdekében, hogy egészséges élelmiszereket vásároljunk.

Valamivel több mint háromból egy ember egészségtelen ételeket vásárol azért, mert az élelmiszerboltok erre ösztönzik őket a különleges ajánlatukkal – állapítja meg egy jelentés.

A BBC online kiadása szerint ezekre a szempontokra érdemes figyelni, amikor vásárolunk és el akarjuk kerülni a csábítást, hogy olyan terméket vegyünk, ami nem egészséges.

Érdekes manipuláció például, hogy a gyümölcsök és zöldségek azért vannak a boltok bejáratához közel, hogy a vásárlást rögtön ezekkel az egyébként egészséges élelmiszerekkel kezdjük, így amikor az édességekhez érkezünk, tulajdonképpen már nyugodt a lelkiismeretünk, hiszen már vettünk gyümölcsöt, tehát könnyebben csábulunk el valami cukros terméknek. Ugyanakkor az olyan alapvető termékek, mint a kenyér, a tojás vagy a tejtermékek a sor végén találhatók, oda úgyis el kell mennünk, addig pedig egy csomó ajánlattal bombáznak. Azon már meg sem lepődünk, hogy nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is megcélozzák, mindannyian ismerjük a gyerekek szemmagasságában elhelyezett cseppet sem egészséges ételek kínálatát.

A legnagyobb ellenségünk: az ajánlat

A különleges ajánlatok igen csábítók és sokan el is csábulunk: egy kutatás (Cancer Research UK) szerint azok, akik a vásárlásuk 40 százalékát az ajánlatok szerint bonyolítják, sokkal valószínűbb, hogy túlsúlyosak. Azok pedig, akik igen kedvelik az alkalmi vételeket, 30 százalékkal kevesebb gyümölcsöt és 25 százalékkal kevesebb zöldséget vesznek.

Hogy kéne kinéznie egy szupermarketnek?

Mármint annak érdekében, hogy az egészséges élelmiszerek legyenek szem előtt, így arra ösztökélve a vevőket, hogy egészségesen táplálkozzanak. Íme:

  • a junk foodok ne legyenek szemmagasságban vagy a pénztáraknál
  • ha cukros italokat reklámoznak, akkor promotáljanak egészségeseket is
  • nagyobb területen helyezkedjenek el az egészséges élelmiszerek
  • tegye egyértelművé (pl. valamilyen jelöléssel), hogy melyek az egészséges élelmiszerek
  • ingyenes gyümölcsökkel kínálhatnál az éhesen betérő vásárlókat
  • legyenek kedvezmények az egészségesebb termékekre

Mit tehetünk mi, vásárlók?

  • Írjunk a bevásárló listánkhoz egy emlékeztetőt, hogy egészséges élelmiszert vegyünk

A BBC Trust Me I’m A Doctor című sorozata 6 hétig figyelte, hogy mi történik, ha figyelmeztetést írunk magunknak az egészséges étel vásárlásáról. Az eredmény: 8 százalékkal több gyümölcs és zöldség fogyott abban az üzletben, amit tanulmányoztak a sorozat készítői.

  • Hagyjunk elég helyet a gyümölcsnek, zöldségnek a bevásárló kocsiban. Tudatosan törekedjünk erre.
  • Együnk gyümölcsöt, zöldséget, mielőtt vásárolni indulunk.
  • Alaposan mérlegeljük a különleges ajánlatokat
  • Készítsünk étkezési tervet és tartsuk is be (azaz előre határozzunk el, hogy pontosan mit fogunk főzni, enni és eszerint vásároljunk)
  • Ne vásároljunk éhesen

(via)

Kapcsolódó cikkeink: