Kisgyerek

Ezért olyan fontos, hogy naponta olvass a gyereknek

A rendszeres közös olvasás a kisgyerekekre és a szülőkre is nagyon jó hatással van: a felnőttek kevésbé lesznek türelmetlenek, a gyerekek pedig figyelmesebbek lesznek, javulnak a kommunikációs képességeik.
2019. Május 25.
Minden nap olvassatok a gyermekeddel!

Jó néhány kutatás foglalkozott már azzal, milyen meghatározó a gyermekek fejlődése szempontjából a rendszeres közös meseolvasás. Többek között például felkészíti őket az iskolára, segíti a nyelvi fejlődést, bővíti a szókincset, de az empátiát és az érzelmi intelligenciát is javítja. Egy tanulmány viszont újabb pozitív hatását emeli ki ennek a tevékenységnek: a közös olvasás a szülőre, a nevelésre és a szülő-gyermek kapcsolatra is jótékonyan hat.

A Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics című szaklapban megjelent kutatás szerzői szerint ez az egyszerű tevékenység megerősíti a szülő és a gyermek közötti kötődést, a szülők kevésbé lesznek durvák és türelmetlenek a gyermekükkel, és a gyerekekben is csökken a figyelmetlenség és a hiperaktvitiás.

A kutatásban 2165, amerikai anya-gyermek páros adatait elemezték. Az anyukáktól azt kérdezték, milyen gyakran olvastak a gyerekeiknek, azok 1, illetve 3 éves korában. Két évvel később pedig újra interjút készítettek az anyákkal, melyben arra is kitértek, milyen gyakran alkalmaztak agresszív, testi vagy lelki fenyítést a nevelés során. Arról is kikérdezték őket, milyen viselkedés a jellemző a gyerekükre. A válaszok elemzésekor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a depresszió vagy az anyagi nehézségek, melyek befolyásolhatták a szülők és a gyerekek viselkedését egyaránt.

Az eredményekből az derült ki, hogy a rendszeresen olvasó szülők évekkel később is szelídebbek és türelmesebbek voltak a gyerekeikkel, mint akik nem olvastak a kicsiknek. A gyerekek is együttműködőbbek voltak (ez valószínűleg szintén befolyásolta a szülők nevelési stílusát, hiszen nem is volt szükségük arra, hogy erőszakosak és agresszívek legyenek).

(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Ez is érdekelhet: