Kisgyerek

Ezért nem jó választás a baseball sapka nyáron

Az olcsó, kényelmes és laza baseballsapkának és strandpapucsnak megvan a maga divatos bája. Ezért aztán nem hiányozhatnak a gyerekek, a nyaralók, szabadtéri sportok szerelmesei, a kertészkedők ruhatárából.
2011. Június 24.

Dr. Rebecca Tung, a maywoodi Loyola Egyetem Egészségügyi Központ bőrgyógyásza szerint a strandpapucs és a baseballsapka viselése a bőrrák rejtett kockázatával járhat.

“A bőrrákos esetek többsége azokon a bőrfelületeken alakul ki, amelyek rendszeresen ki vannak téve a napnak – állítja Tung. – Az a baj a strandpapuccsal és a baseballsapkával, hogy szabadon hagyják a lábfej végét és a fülek hegyét. Ezeken a területeken, különösen a fülek hegyén így valóban fennáll a bőrrák kockázata.”

A baseball sapka nem védi rendesen a gyerek fejét

A szakember elmondta, hogy a strandpapucsok és a baseballsapkák népszerűsége előtt a nyári napokon a szabadban tartózkodó emberek általában széles karimájú kalapot és cipőt viseltek. Most azonban ezek a testrészek nagyon kevés védelemben részesülnek. Lássuk be, ezeket a testrészeket akkor sem vesszük komolyan, amikor naptejet használunk.

A bőrrák a daganatos betegségek leggyakoribb típusa, az Egyesült Államokban az összes rákos megbetegedés közel felét teszi ki. A bőrrákos esetek többsége nem melanóma jellegű, általában az alapsejtekben vagy a laphámsejtekben alakulnak ki. Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban több mint egymillió nem melanóma típusú rákos eset fordul elő évente, melyek többsége a nappal függ össze. A napsugárzásnak kitett testrészeken, például az arcon, a fülön, a nyakon, az ajkakon vagy a kézháton alakul ki. Típusuktól függően lehetnek lassú vagy gyors növekedésűek, de ritkán terjednek át más testrészekre.

A bőrrák összes típusát azzal lehet a leghatékonyabban megakadályozni, ha kerüljük a túlzott ultraibolya- (UV-) sugárzást. Használjunk legalább 15-ös fényvédő faktorú naptejet, és viseljünk védőruhákat, például széles karimájú kalapot, hosszú ujjú inget és hosszúnadrágot. Délelőtt 10 óra és délután 3 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon.

Mindez természetesen a gyerekekre is vonatkozik. Magasabb faktorszámú naptejet kenj a kicsire, ne hagyd ki a fülcimpáját se! És figyelj az árnyékolásra! Könnyű, zárt vászoncipőben és karimás sapkában vagy légióssapkában nemcsak védettebbek, de rettentő helyesek is a kicsik.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress- babaszoba.hu