Kisgyerek

Ezért fontos tudni, hogy mi a gyerek szeretetnyelve

A szeretet megtapasztalása minden kisgyerek számára nélkülözhetetlen Az érzelmi szükségletek azonban különbözőek lehetnek már pici korban is, szülőként pedig nem árt tudni, hogyan szerethetjük jól gyermekeinket.
2019. December 07.
Ezért fontos tudni, hogy mi a gyerek szeretetnyelve Forrás: iStock

Mindenki másként érzi igazán szeretve magát – mondja Az 5 szeretetnyelv című könyvében Gary Chapman. Ha pedig valaki nem a szeretetnyelve szerint van szeretve, az érzelmi tankja soha nem fog igazán feltöltődni. Ezért fontos, hogy már a kisgyerekeknél is felmérjük érzelmi szükségleteiket, és ne csak úgy szeressük őket, ahogy az belőlünk egyértelműen fakad, hanem úgy, ahogy az számukra a legbeszédesebb.

Így működnek az egyes szeretetnyelvek:

Elismerő szavak

A pozitív megerősítés, a dicséret mindennél fontosabb. Ha ez a pici szeretetnyelve, szívesen fogadja majd a bókokat, a kedves szavakat, illetve a köszönetnyilvánításokat.

Ajándékozás

A gyerekek persze imádják az ajándékokat, de vannak olyanok, akik az átlagosnál is jobban. Ebben az esetben természetesen nem kapzsiságról van szó, így nem kell aggódni. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ésszerű keretek között maradjunk. Az apró dolgok is lehetnek jelentőségteljesek, például pár kedves sor az ebédhez, néhány matrica, vagy egy tízórai mellé csomagolt müzliszelet. 

Szívességek

Ebben az esetben nem a kedves szavakon, hanem a szívből jövő cselekedeteken van a hangsúly. Ha a gyereknek ez a szeretetnyelve, nagyra értékeli majd, ha segítesz a házi feladatában, és minden olyan szívességnek örülni fog majd, ami segítség a számára.

Minőségi idő

Azoknak a gyerekeknek, akiknek a minőségi idő a szeretetnyelve, teljes és osztatlan figyelemre van szüksége ahhoz, hogy azt érezze, igazán szeretik őt. Amikor beszélgetsz vele, nézz a szemébe, amikor játszol vele, tedd el messzire a telefonodat.

Testi érintés

A szeretetnek az egyik legáltalánosabb kifejezési formája. A picinek ebben az esetben nagyon fontos a fizikai jelenlét, az elérhetőség, hogy megfogjuk a kezét, hogy megöleljük, megpusziljuk, megsimogassuk. Ez a fizikai kontaktus jelenti számára a megnyugvást és a szeretet kifejeződését.

Honnan tudjuk, hogy mi a gyerek szeretetnyelve?

Az interneten is megtalálható tesztből a felnőttek számára hamar kiderülhet, hogy mi a saját szeretetnyelvük, de a picik ezekre a kérdésekre még nem tudnak felelni, így a legfontosabbb a tudatos figyelem. Figyeljük meg, ők hogyan fejezik ki a szeretetüket irántunk, vagy mit kérnek tőlünk.

Minél többet beszélgetünk velük, minél jobban ismerjük őket, annál könnyebb lesz megmondani, hogy érzi igazán szeretve magát a gyerek. Fontos azonban, hogy soha ne erőszakold rá a beszélgetést, viszont mindig adj rá lehetőséget. Ha nem forszírozod, de tudja, hogy bármikor hozzád fordulhat, az érzéseiről is könnyebben fog beszélgetni veled. 

Egy-egy beszélgetés alkalmával a szülők feltehetnek irányított kérdéseket is. Például: “Honnan tudod, hogy anya és apa szeretnek téged?” Erre különböző válaszok érkezhetnek, amelyekből már könnyű megállapítani, hogy mi a legfontosabb a gyerek számára. Vagy felajánlhatunk nekik különböző opciókat, amelyek az egyes szeretetnyelvre vonatkoznak. Például: “Bújjunk össze és nézzünk egy filmet (testi érintés), menjünk ki focizni (minőségi idő), vagy menjünk el a bevásárló központba és vegyünk meg valamit, amire szükséged van (ajándékozás)?”

Ha körvonalazódott, hogy mitől érzi magát igazán szeretve a gyerek, nagyon fontos, hogy a szülők ennek megfelelően viszonyuljanak hozzá, ennek megfelelően fejlesszék a kapcsolatukat, a közösen eltöltött időt. Hiszen a pici ezáltal fogja igazán érezni, hogy szeretik, az érzelmi tankja pedig szépen fel tud töltődni. 

(Forrás: todaysparent.com)