Kisgyerek

Ezért fontos a kooperatív játék a gyerekek számára

A kooperatív játék, vagy együttműködő játék általában nagyjából 2 éves kor körül kezdődik, amikor a kisgyerekek elég érettek ahhoz, hogy megosszák egymással a játékaikat, váltsák egymást a játékokban, betartsák a szabályokat, tárgyaljanak egymással.
2020. November 23.
Ezért fontos a kooperatív játék a gyerekek számára (Fotó: Getty Images)

A játék rendkívül fontos része a gyerekek fejlődésének, hozzájárul az érzelmi, szociális, fizikai és kognitív képességek előmozdításához. A különböző játéktípusok nem feltétlenül lineáris módon haladnak, a gyerekek valószínűleg különféle játékokat folytatnak személyiségüktől és környezetüktől függően.

A kooperatív játékot megelőző állomás a párhuzamos játék, amely során a kisgyerekek még egymás mellett játszanak magukban, nem pedig együtt. A kooperatív játék fontos szociális készségeket tanít a gyermekeknek, közösen oldanak meg problémákat a többi gyerekkel, hogy elérjenek egy közös célt. Ellentétben a versengő játékkal, amelynek egyértelműen vannak győztesei és vesztesei, a kooperatív játék során mindenki nyer.

Mivel segítheted a gyermekedet a kooperatív játék állomásnak elérésében?

Megosztás. A megosztás kifejezést használd olyan értelemben, mint együttműködve. Ha például akkor használod a megosztás kifejezést, amikor arra kéred a gyermekedet, hogy adjon a testvérének is a süteményéből, amiből a megosztott részt már nem többet az övé, azt feltételezheti, hogy egy játék megosztásakor is ez történik, és soha nem kapja majd vissza.

Váltani egymást/váltott körök. Nagyfokú impulzus szabályozásra van szükség ahhoz, hogy egy kisgyerek át tudjon adni valamit, amit éppen akkor akar, és várjon a sorára. Ezt érdemes kicsiben gyakorolni, például egy labda egymásnak való, oda-vissza gurításával – ezzel a gyermek jobban megértheti, hogy hamar sor kerül rá ismét.

A szabályok betartása. A legjobb módszer, hogy megtanítsd a gyermekedet a szabályokra, a szabályok betartására, ha nem hagyod mindig nyerni. Lehet, ez frusztrálni fogja kezdetben, de így meg tudod neki mutatni, hogy minden játéknak vannak szabályai, amelyeket mindenkinek be kell tartania.

Csapatmunka. Ösztönözd az együttműködésre egy verseny során azzal, hogy hangsúlyozod, milyen előnyei lehetnek a csapatmunkának. Segítheted például azzal, hogy együtt szeditek össze a játékokat rendrakáskor, így látja, hogy hamarabb végeztek.

Tárgyalókészség. Ezt a készséget a leginkább úgy tudja elsajátítani a gyermeked, ha modellezed a számára. Például add oda neki a labdát, és nyúlj a játékautója után, hogy azt elvedd tőle. Beletelhet egy időbe, amíg megérti az adok-kapok fogalmát, de végül ő maga is tud majd ezzel próbálkozni.

Forrás: verywellfamily.com