Kisgyerek

Ezeket a hibákat kerüljük el a bilire szoktatáskor

A szobatisztaság, a bilire szoktatás igazi próbatétel is lehet a gyermek és a szülők számára, és a sikeres folyamat is járhat kudarcokkal az út során.
2022. Június 28.
Ezeket a hibákat kerüljük el a bilire szoktatáskor (Fotó: Getty Images)

Függetlenül attól, hogy milyen módszerekkel próbálkozunk, a legfontosabb, hogy a gyermeket támogassuk, és biztosítsuk a pozitív hozzáállásunkról az út során.

Van azonban néhány olyan csapda, amivel érdemes óvatosnak lenni, hogy ne essünk bele a folyamat során.

Ne erőltessük

Mielőtt elkezdenénk a kisgyermek bilire szoktatását, győződjünk meg arról, hogy valóban készen áll-e erre a fejlődésében, tanácsolja a Verywell Family. Ennek a klasszikus jelei között van, ha a gyerek tudja kommunikálni a szükségleteit, ha érdeklődést mutat a mosdóhasználat iránt, és képes az olyan fizikai követelményeket megtenni, mint a felöltözés, érezni, hogy mikor “kell mennie”, és néhány egyszerű lépést tud követni. Ha úgy látjuk, hogy még nem áll készen, akkor adjuk a kisgyereknek még néhány hetet vagy hónapot, mielőtt újra megpróbálnánk.

Ha a gyermek nem akar a bilire ülni, ha rákényszerítik, az negatív légkört teremthet, és nagyobb ellenálláshoz vezethet, és negatív asszociációkat válthat ki a mosdóhasználattal kapcsolatban. Mindig legyünk bátorítóak és támogatóak. Ha a bilire szoktatás folyamata csatának tűnik, inkább várjunk még.

Stresszes időszakban inkább ne kezdjünk bele a folyamatban

Ha bármilyen olyan nagyobb változás van éppen otthon, ami stresszt okozhat a kisgyereknél, jobb egy kicsit elhalasztani a bilire szoktatást. Ilyen lehet például egy kistestvér érkezése, egy házasság, egy válás, egy költözés, az ünnepek, a hosszabb időre maradó látogatók, a nyaralások, stb., olyan életesemények, amelyek nyugtalaníthatják a gyermeket.

Ilyen esetben jobb megvárni, amíg a dolgok egy kicsit lenyugszanak, az élet visszaáll a megszokott kerékvágásba. Ez biztonságosabb közeg a gyermek számára, és megkönnyíti a bilire szoktatást a szokásos rutinok mellett megtanulni.

Ne tűzzünk ki határidőket

Minden kisgyerek egyedi, és különböző ütemben és életkorban állnak készen a szobatisztaságra. Vannak, akik 1,5 éves korukban készen állnak, míg mások csak az óvoda előtt sajátítják el ezt a képességet. Míg néhányak gyorsan megtanulják, és hamar végig haladnak a folyamaton, addig másoknak ez hosszabb folyamat.

Minden gyereknek egyedi temperamentuma és fejlődési üteme van, és más-más készségekkel rendelkeznek, így nincs mindenkire érvényes módszer. Ahogy a Verywell Family írja, az időbeosztás szerinti bilireszoktatási programok gyakran javasolnak büntetést, rugalmatlanok, vagy valójában a gyermek helyett a szülőt tréningezik (például, ha 10 percenként figyelniük kell a gyermek minden fintorát, vagy száguldani vele a mosdóba). Ez pedig a sok szülőnél és gyermeknél okozhat kudarcérzetet és stresszt, ha nem tartják be a határidőket.

A legfontosabb, hogy olyan módszert válasszunk, amelyben a gyermek jól érzi magát, akár néhány napig, akár több hónapig tart a folyamat.

Ne legyen nagy ügy, ha baleset történik

A pozitív és hatékony bilire szoktatás része, hogy ne felejtsük el, hogy a balesetek is normál részei a folyamatnak. Erősítsük meg a gyermek számára is, hogy a mosdóba járás, és az időnkénti balesetek természetesek, és nem kell rosszul éreznie magát ezek miatt. Ha túlreagáljuk ezeket, az felerősítheti annak az érzését a gyermekben, hogy ez neki nem megy, vagy a szégyenérzetét, ami még több balesettel járhat. Ezért, ha előfordul egy baleset, beszéljünk nyugodt, egyenletes, tárgyilagos hangon, vagy akár egy kicsit butácska hangon, és vonjuk be a takarításba is.

Ne válasszunk bonyolult ruhákat

Ha sürgetővé válik a helyzet, megnehezítik a kis karok és lábak helyzetét a bonyolult gombok, patentok, cipzárak, overállok, többrétegű és egyéb nehezen kezelhető ruhák. Tegyünk a gyermek számára a lehető legkönnyebbé a dolgot, és amikor ruhát választunk a bilire szoktatáshoz, mérőeszközként vegyük figyelembe a motoros készségeit. Az egyszerű, elasztikus derekú nadrág, rövidnadrág vagy szoknya ideális lehet a legtöbbeknek.

Ne engedjünk a külső nyomásnak

A külső nyomás (azzal kapcsolatban, hogy hogyan és mikor kellene bilizni, és milyen gyorsan érünk el eredményt) számos forrásból érkezhet: többek között például a nagyszülőktől, a többi szülőtől a játszócsoportból, a bölcsődétől. Haladjunk a saját ösztöneink szerint, és hagyatkozzunk a gyermek felkészültségével kapcsolatos ismereteinkre, és azokra a megközelítésekre, amelyek a legkényelmesebbek a számára és a számunkra.

Ne számítsunk azonnal arra, hogy éjszaka is szobatiszta lesz

A portál szerint általánosságban elmondható, hogy a vizeletürítés szabályozása megelőzi a székletürítését, és mindkettő mögött jóval elmaradnak a száraz éjszakák. Teljesen normális, hogy a 4 éves vagy akár idősebb gyerekeknél előfordul ágybavizelés.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint két tényező lehet: előfordulhat, hogy a gyermek hólyagjában még nem fejlődött ki az éjszakai vizeletvisszatartás képessége, és/vagy nem tanulta meg felismerni, mikor kell mennie, felébrednie, kimenni a wc-re, és használni. Egy alvó gyermeknek ez egy négy lépésből álló folyamat. Néhányan olyan mélyen alszanak, hogy nem ébrednek fel, mielőtt késő lenne.

Ha bízunk benne, hogy a gyermek végül eljut majd oda, és nem fektetünk rá túlzottan nagy hangsúlyt, mint “problémára”, és elmondjuk neki, hogy ez teljesen normális, és nincs szégyellnivalója, az felgyorsíthatja a folyamatot is.

Ne becsüljük le a félelmeit vagy a ragaszkodásait

A kisgyermekben alakulhatnak ki félelmek a bilire szoktatás során, és olyasmiktől is tarthatnak, amire nem feltétlenül gondolnánk. A legfontosabb, hogy tartsuk tiszteletben az érzéseit. Előfordulhat, hogy nem érti a wc működését, fél, hogy lecsúszik vagy leesik az ülőkéről, hogy a feneke vizes lesz, és akár szünetet is igényelhet. Egyes gyerekek pedig azt viselik nehezen, ha a székletet lehúzzák a wc-n.

Kezeljük érzékenyen ezeket a félelmeket, beszéljünk róla a gyermekkel, és biztosítsuk róla, hogy az érzései validak, és fontosak. Hasonló a helyzet a kötődésekkel is: például egyes gyerekeknek a pelenka biztonságérzetet jelenthet, vagy a “különleges” babakort. Hiszen ez egy olyan időszak, amikor a szülők nagyon bensőséges kapcsolatban vannak a gyermekükkel, gondoskodnak a szükségleteikről, és ennek az elengedése több időt vehet igénybe.

Ez nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni a bilire szoktatással, vagy hagyni kell a gyermeknek, hogy ide-oda váltson a pelenkázás és a bilizés között, amikor csak akarja, de meg kell bizonyosodni arról, hogy készen áll a függetlenedésre. Ha úgy tűnik, hogy még ragaszkodik a pelenkához, javasoljuk, hogy itt a bili ideje, és ajánljuk fel, hogy utána (akár használja a bilit, akár nem) ölbe vesszük egy mesére, csiklandozásra, játékra, vagy más különleges tevékenységre. Lehetséges, hogy nem a pelenka hiányzik neki, hanem a közelség.

Forrás: verywellfamily.com