Kisgyerek

Ez történik, ha a helikopterszülő ellazul

Végeztek egy kísérletet, amely során a helikopterszülők kénytelenek voltak a háttérbe vonulni, több teret adni a gyereknek, hogy az szabadon felfedezhesse a világot. Kiderült: nem csak a gyereknek tesz jót az elengedés.
2020. Augusztus 08.
Hagyd kicsit egyedül is küzdeni! (Fotó: Getty Images)

Az Edith Cowan Egyetemen végzett kísérlet alapja az a teória volt, hogy a kisgyerekeket is önálló emberként kell kezelni. A megfelelő biztonságos háttér biztosítása mellett teret kell nekik adni a világ felfedezéséhez, vissza kell venni az irreálisan nagy szülői “kontrollból”, mert egy szerető, de elengedő, megfelelő szabadságot biztosító közegben virul ki és fejlődik a legjobban a gyerek.

A 6 hetes kísérlet során a babák, kisgyerekek egy játékokkal jól felszerelt helyiségben foglalták el magukat. Szabadon fedezhették fel a környezetüket és kommunikálhattak más gyerekekkel, miközben a szülők a szobában ültek egy segítővel, szigorúan megfigyelő státuszban. Ezután megvitatták a bent tapasztaltakat. A 6 hetes időszak végén a szülők alacsonyabb stressz-szintről számoltak be, jobban bíztak gyermekeikben és képességeikben.

A gyermekek jól fejlődnek, ha teret és időt adunk nekik

A kísérletben résztvevő szülők a 6 hét után a teljesítménykényszer csökkenéséről számoltak be. A figyelmi fókusz áttétele segített abban is, hogy a szülő-gyerek kapcsolat előtérbe kerüljön. A kísérletet a szakemberek szeretnék kibővíteni – nyomon követni a szülőket és gyermekeiket három évig, hogy kiderüljön, a szülői stressz-szint csökkenése tartós hatású-e, és milyen hosszú távú eredmények tapasztalhatók a gyermekek fejlődésében.

“Hajlamosak vagyunk állandóan megmenteni gyermekeinket, amikor úgy látjuk, valamivel épp küzdenek. Ahelyett, hogy hagynánk, hogy próbáljanak meg maguk megbirkózni a kihívásokkal. Ha a gyerek nem kér segítséget, érdemes hagyni megvívni a saját kis küzdelmét” – figyelmeztet Mandy Richardson, a kísérlet vezetője. Azt is kifejtette a szakember, hogy ez a fajta “elengedő attitűd” segít a jó minták kialakításában, hogy a gyerek megtanuljon bízni saját képességeiben és a konfliktusokat a megfelelő érzelmi intelligenciával tudja a későbbiekben kezelni. A kutató úgy véli, hosszú távon számos probléma megelőzhető a bizalmon alapuló, túlzott kontrolltól mentes, jó szülő-gyerek viszony kialakításával.

Ha nagyobb bizalommal, tisztelettel kezeljük a gyermekünket, akkor az hozzásegíthet bennünket egy bizalmon, pozitív kommunikáción alapuló kapcsolat kialakításához. Továbbá nem érdemes rágörcsölni a mérföldkövekre, mindig  szem előtt kell tartani, hogy minden gyermek más és más.