Kisgyerek

Ételekkel a gyermekágyi depresszió ellen

Egy gyermek megszületése egyszerre lehet fenséges és felkavaró, önbizalmat adó, kiteljesítő élmény. A rózsaszín ködfátyolt azonban hamar felválthatják a szürke felhők.
2014. Január 15.

A szülés utáni 3-4. napon a nők 50-80 százalékát érinti a baby blues, azaz a gyermekágyi bánatosság. A kedélyállapot változás általában egy hét alatt lecseng, azonban a nők 10-20 százalékánál súlyosbodhat, és depresszióvá fokozódhat. Ilyen esetben orvosi kezelés is szükséges a gyógyuláshoz. Kiegészítő terápiaként, megfelelő étkezéssel mi is elősegíthetjük felépülésünket.

“Dőlj hátra, pihenj, és élvezd minden percét” – tapasztalt anyáktól hallhatják ezt a mondatot a gömbölyödő kismamák. A folytatását nem nehéz kitalálni – “amíg lehet!” Hiszen amint életet adunk gyermekünknek, a nagy euforikus érzés mellé aggodalom is társul: ugye egészséges, el fogom tudni látni, lesz elég tejem, és még sorolhatnánk a félelmet keltő kérdéseket. Mindeközben persze hajt az anyai ösztön és persze a rengeteg feladat.

Megtörténik az első mellre helyezés, pelenkázás, köldökcsonk ápolás, vigasztalás és virrasztás, nevetés és sírás. Öröm és bánat kéz a kézben, egymást lökdösve és kiegészítve feszíti szét a szívünket, és nem értjük, mi történik velünk. Sokan megijedünk saját magunktól, mert miközben üvöltő szeretetcsomagunkat igyekszünk megnyugtatni, átsuhan a gondolat: biztos, hogy ezt akartam?

Kigombolt blues

A kórházból hazaérve azt reméljük, majd otthon minden könnyebb lesz. A legtöbbünk azonban csak még inkább kétségbeesik, mert rájön, nem lapul a szekrény mögött egy tapasztalt csecsemős nővér, aki lépten-nyomon tanácsokat ad. Miután a baby blues éppen a kórházból hazaérve, a 3-4. napon a tejbelövelléssel párhuzamosan tör ránk, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy mindez a hormonális változásoknak köszönhető.

Elmúlik a gyermekágyi lehangoltság

Mindamellett az átvirrasztott éjszakák sem segítik lelki békénk megtalálását. A támogató környezet ilyenkor sokat tehet a levert és kimerült kismamáért. A biztatás és a házimunka átvállalása éppúgy életmentő lehet az első hat hétben, mint egy tál vitamindús étel.

Együk magunkat boldogra

Bár a legtöbb kismama a szoptatás első időszakában a “bűnös” szénhidrátokat részesíti előnyben, fontos, hogy főként változatos és vitaminokban gazdag ételek kerüljenek az asztalra. A gyorsan felszívódó szénhidrátoktól általában gyors segítséget remélünk, mégis hosszú távon jobban járunk az alacsony GI (glikémiás index) értékű, magas energiatartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel.

Ha észrevesszük magunkon, hogy sötét szemüvegen át látjuk a világot, igyekezzünk a hangulatjavító ételeket előnyben részesíteni. Az omega-3, a triptofán, a B6- és B12-vitamin, valamint a magnézium mind segítenek a depresszió elleni küzdelemben. Fáradtságunkat sok esetben a megfelelő mennyiségű vas- és C-vitamin-bevitellel is ellensúlyozhatjuk. Itt következő receptjeink mindezek ellen hatásosak lehetnek.

Ételekkel a gyermekágyi depresszió ellen

Citromfüves birsalmaleves

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál vaj vagy ghí (tisztított vaj)

2 evőkanál nyírfacukor

2-3 birsalma, megtisztítva, magháza kivágva és húsa kockákra vágva

8 dl víz

1 csipet só

2 kiskanál reszelt gyömbér

2 evőkanál natúr joghurt vagy szójajoghurt

1,5 dl zabtejszín

1 csokor friss citromfű

A vajon a nyírfacukrot karamellizáljuk, és a birsalmát kissé megpirítjuk, és megpároljuk benne, majd a vízzel felöntjük. Megsózzuk, és a gyömbérrel fűszerezzük, és amikor a birs puhára főtt, a joghurtot a tejszínnel simára keverjük, és hőkiegyenlítést alkalmazva a levest dúsítjuk. Botmixerrel krémesre pépesítjük, és friss citromfűvel díszítve tálaljuk.

Áfonyás-mandulás golyócskák banánturmixszal

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

8-10 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy ghí (tisztított vaj)

2-3 evőkanál agavészirup

1 Bourbon vaníliarúd kikapart belseje

5 dkg finomra darált dió

5 dkg durvára tört dió

5 dkg finomra darált mandula

5 dkg durvára tört mandula

5 dkg aszalt vörös áfonya, finomra aprítva

a banánturmixhoz:

2-3 banán

8 dl zabtej

6-8 mentalevél, finomra aprítva

A vajat az agavésziruppal, a vaníliarúd kikapart belsejével, a dióval, a mandulával és az áfonyával összedolgozzuk, és a masszából golyókat formálunk. Tálalásig hűtőben tároljuk. A banánt a zabtejjel és a mentalevéllel együtt turmixgépben pépesítjük, és poharakba töltve a sütemény mellé kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek szülés utáni depresszió témában:

Forrás: Ízek és Érzések