Kisgyerek

Érdemes-e oltatni?

Egyre gyakoribb az influenzás megbetegedések száma és egyre nagyobb az influenzajárvány kialakulásának veszélye. Sokan még mindig nem döntötték el, hogy éljenek-e a betegség elleni védőoltással.
2012. Január 21.

Az influenza főként a gyermekekre és az idősebb korosztályra veszélyes, hiszen az ő immunrendszerük nehezebben veszi fel a harcot a betegséget okozó vírusokkal szemben. Az alábbiakban Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza mondja el az oltással kapcsolatos tudnivalókat.„A gyermekek az óvodában, iskolában könnyebben megfertőződhetnek, így mindenképp érdemes időben gondoskodnunk a megfelelő védelemről. Mivel szervezetük kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké, könnyebben megbetegednek és gyakoribb a szövődmények kialakulásának kockázata is. A betegség elleni leghatásosabb védelmet a védőoltás nyújtja, de az is csak akkor, ha időben beadatjuk, hiszen a védettség néhány hét alatt alakul ki” – mondta Dr. Krivácsy Péter.

„Az influenzának számos szövődménye lehet, mint például a tüdőgyulladás vagy a középfülgyulladás. Influenzás időszakban gyakori kézmosással, szellőztetéssel és a zsúfolt helyek kerülésével is védekezhetünk a betegség ellen. Ha gyermekünk kimerült, köhög vagy lázas, ne vigyük közösségbe, hanem keressünk fel egy gyermekorvost. A betegség korai diagnosztizálásával elkerülhető a komolyabb megbetegedés vagy a szövődmények kialakulása” – tette hozzá a doktor.