Kisgyerek

Érdekességek a fogzásról, amiket érdemes ismerni

A fogzás, az első fogak megjelenése egy fontos mérföldkő a kisbabák életében, azonban a mai napig számos tévhit is övezi ezt az időszakot. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amiket érdemes lehet tudni a fogzásról.
2022. Május 06.
Érdekességek a fogzásról, amiket érdemes ismerni (Fotó: Getty Images)

Az első fogak általában 6-12 hónapos kor között bújnak ki

Széles skálán mozog az első fog megjelenésének időpontja, sőt, egyes babáknál előfordulhat az is, hogy az első születésnapjukkor még egyetlen foguk sincs. Általában az első fog 6 hónapos kor körül kezd előbújni, és a legtöbb esetben először az alsó középső metszőfogak nőnek ki. A legtöbb gyermeknek általában 3 éves korára az összes tejfoga kinő.

A tejfogak sorrendje

A tejfogak előbújásának létezik ugyan tankönyvi sorrendje, azonban a babák fogzása között nagy egyéni eltérések figyelhetők meg. Éppen ezért, ha a gyermek tejfogai nem az általános sorrendben nőnek, az sem ad okot az aggodalomra.

A tankönyvi sorrend egyébként a következő: jellemzően először az alsó középső metszőfogak bújnak ki, majd ezt követően a két felső középső metszőfog, és nagyjából ekkor a két felső oldalsó metszőfog is. Ezután következnek az alsó oldalsó metszőfogak, majd ez első felső és alsó őrlőfogak, ezt követően a felső és az alsó szemfogak, végül pedig az alsó, majd a felső hátsó őrlőfogak.

Az első jele annak, hogy hamarosan ki fog nőni egy fogacska, a duzzadt ínyszövet.

A fogzás számos testi tünetet okozhat

Sok szülő gondolja azt, hogy a fogzás miatt számos egészségügyi tünet alakulhat ki a gyermeknél. Ilyen állítólagos fogzási tünet például a hasmenés, a magas láz, a kiütések a testen és az orrfolyás. Azonban egyes tanulmányok szerint míg enyhe láz alakulhat ki a babánál akkor, amikor a foga kitör, de más tünetek valószínűleg inkább valamilyen betegség jelei, amelyek véletlenül éppen a fogzás ideje alatt fordulnak elő a gyermeknél. Ezért, ha bármilyen tünetet is tapasztalunk, a legbiztosabb az, ha beszélünk a gyermekorvossal.

Nem mindig fájdalmas

A fogzás általában fájdalommal jár, de ez nem mindig, nem minden esetben van így. Nem minden babát visel meg a fogzás, vagy minden fog előbújása – ezért néha a szülőket meg is lepheti, hogy egy újabb fogat látnak.

A babának is szüksége van fogorvosi vizsgálatra

Annak ellenére, hogy a kisbabának még nem nőttek ki a fogai, érdemes elvinni fogorvoshoz, akár már az első fogacska kibújása előtt, de legkésőbb az első születésnapjáig. A fogorvos nem csak a fogakat vizsgálja, hanem a fogínyt és a száj lágy szöveteit is, illetve az állkapcsot.

Ezen kívül tud tanácsot adni a baba fogainak tisztításával kapcsolatban, és felteheted a kérdéseidet arról, hogy mire érdemes figyelni. Az első, korai fogorvosi látogatások pedig abban is segítenek a gyermeknek, hogy kevésbé féljen később ettől a szituációtól.

Források: healthychildren.org

childrensdent.com

babaszoba.hu

fatherly.com

babaszoba.hu

bupadental.com.au

todaysparent.com