Kisgyerek

Engedélyezték a Moderna és Pfizer oltóanyagait az 5 évnél fiatalabbak körében

Engedélyezték az Egyesült Államokban az 5 évnél fiatalabbak Covid-19 vakcináját. Az adatok azt mutatták, hogy a lehetséges mellékhatások többnyire enyhék és rövid ideig tartottak.
2022. Június 22.
Milyen mellékhatásai vannak a Covid-19 vakcinának kisgyermekeknél? (fotó: Getty Images)

Engedélyezték az Egyesült Államokban a Moderna és Pfizer oltóanyagait az 5 évnél fiatalabbak körében. A mellékhatások többnyire enyhék, rövid ideig tartanak és nagyjából azok, amik a felnőtteknél is jelentkezhetnek.

“A Covid-19 vakcinák esetében a leggyakoribb mellékhatások a gyerekeknél ugyanazok, mint amilyeneket bármilyen más oltás esetében tapasztalhatunk” – mondta dr. Grant Paulsen, a Pfizer és a Moderna Covid-19 vakcina 6 hónapos és 11 éves kor közötti gyermekekkel végzett klinikai vizsgálatának vezetője.

A mellékhatások között leggyakrabban az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, duzzanat szerepelt, néha bőrpír is előfordult.

“Ezek mind olyan mellékhatások, amelyeket a legtöbb szülő már ismer korábbi oltások mellékhatásaként”- mondta Paulsen.

Ami az egész testre kiterjedő tüneteket illeti, a leggyakoribb a fáradtság, az álmosság volt. Néhány gyermeknél ingerlékenység vagy nyűgösség, étvágytalanság, fejfájás, hasi fájdalom, megnagyobbodott nyirokcsomók, enyhe hasmenés vagy hányás fordult elő. A tünetek rövid ideig tartottak.

“Ez nagyon hasonlít az idősebb gyerekeknél vagy felnőtteknél tapasztalt mellékhatásokhoz. Az oltás után körülbelül 24 órával néhány gyerek, nem érzi magát olyan jól, fáradtnak érzi magát, nincs étvágya. De szerencsére ezeknek az oltásoknak nem volt semmilyen komoly mellékhatása” – mondta Dr. Ashish Jha, a Fehér Ház Covid-19 válaszkoordinátora a CBS műsorában. “Miután több millió gyermeknek adtuk be ezeket a vakcinákat, nagyon megnyugtató tudni, hogy a kisgyerekek számára ezek a vakcinák rendkívül biztonságosak.”

A mellékhatások enyhék vagy mérsékeltek voltak, és sokkal ritkábbak voltak ennél a korcsoportnál, mint az idősebb korosztályoknál – mondta Paulsen.

Láz nagyobb valószínűséggel volt jellemző a Modernánál, a vizsgálatban résztvevők mintegy negyedénél fordult elő, míg a Pfizerrel kevesebb mint 10%-nál. A legtöbb lázas eset enyhe volt. A vizsgálatban résztvevők kevesebb mint 1%-ának volt 40 fokos láza.

Nincs szívizomgyulladásos eset

Mivel a nagyobbaknál és a felnőtteknél előfordult szívizomgyulladásos eset, ezért fokozottan figyelték az 5 évnél fiatalabbaknál ezt a lehetséges mellékhatást, de nem tapasztaltak ilyen esetet.Mivel a gyermekek ritkábban lesznek komolyabban betegek a Covid-19-től, ezért kérdés, hogy érdemes-e beoltatni őket. A Covid-19 azonban meglehetősen gyakori a gyermekeknél, mondta Jha. Elmondta, hogy a gyerekek majdnem 70%-a fertőződött már meg valamikor, de bármikor elkaphatják újra – és még ha az első alkalommal enyhe is volt, ez nem jelenti azt, hogy a következő alkalommal is az lesz. Úgy fogalmazott, hogy a vakcina egy extra védelmet jelent a kicsiknek.Rao hozzátette, hogy a szülők a hosszú távú mellékhatásoktól tartanak, de ha ilyenek lennének, akkor azokat már a klinikai vizsgálatok kimutatták volna.(Cikk forrása: edition.cnn.com)