Kisgyerek

Először a példa, aztán a szabály

Dévény Anna nevét nagyon sokan ismerik, de nem elegen. Akik jártak nála, azt mondják: ő a szerencse a szerencsétlenségben. Dévény Annát ezúttal egy olvasói levél nyomán kerestük meg.
2003. Július 08.

A szülési agykárosodások hivatalos elnevezése infantilis cerebralparesis, rövidítve: ICP vagy CP. Leggyakrabban a szülés közben, illetve közvetlenül utána fellépő oxigénhiány vagy agyvérzés okozza. A tünetek attól függnek, hogy a károsodás az agynak mely területét/területeit érintik. A legjellemzőbb tünetek az izomtónus eltérései és az ezekhez társuló izomerő-csökkenés.

Az izomtónus fokozódhat, ilyenkor spasztikus állapotról, míg csökkenésekor hipotóniáról beszélünk.

Ebben a cikkben a mozgássérülésekről lesz szó. Az oxigénhiány miatt lehetséges egyéb problémákat (például mentális elmaradás, látás-hallás sérülés, a figyelem és magatartás zavara stb.) most nem érintjük.

Kezelési módszerek

Először a példa, aztán a szabály

A CP gyógyítására sokféle kísérlet történt, például Bobath, Vojta, Pető, Katona stb. módszerek, amelyek mind az agy ingerlését tűzték ki célul. Ezt csecsemőkorban az elemi mozgások napi többórás gyakorlásával vagy a sérült kisgyermekek pörgetésével, lóbálásával, dobálgatásával, hintáztatásával, később tornával, úszással, játékok alkalmazásával kívánják elérni.

Dévény Anna módszere merőben eltér ezektől a metódusoktól. Ahogy egyik kollégája találóan fogalmazza meg: Anna máshonnan indult, ezért máshová érkezett, és az eredmények ettől a “másságtól” vannak. Mi ennek a másságnak a lényege, kérdeztük. Miben különbözik a Dévény-módszer a többitől?

Mindenben – válaszolja Anna.

Az alapvető különbség az, hogy míg azok elméleteket próbáltak megvalósítani a gyakorlatban, addig ő a gyakorlati megfigyelésekből vonta le elméleti következtetéseit. (Erre utal írásunk címe is, amely a híres tánc-pedagógustól, a 93 éves korában elhunyt Berczik Sárától vett idézet.) A Dévény-módszer (hivatalos néven – amely levédett – DSGM = Dévény speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer) a mozgásrehabilitáció minden eddigitől eltérő megközelítése, ezért nem egy módszer a sok közül.

Anna önálló rendszernek tekinti az inakat az izmokon belül. Köztudott, hogy az inak nemcsak az izmok eredés-tapadására szolgálnak, hanem bennük helyezkednek el az agyba felfutó idegpályák végkészülékei is. Mint mozgásrehabilitációs lehetőség, ezzel eddig senki nem foglalkozott. Anna jött rá technikájával (rövidítve: SMT) kezelve, az agy direkt ingerelhető. Méghozzá természetes úton, az emberi kéz egyedülálló érzékenységével, bonyolult gépek, költséges módszerek, mellékhatást kifejtő gyógyszerek nélkül. A szülési agysérülések gyógyításának ez a közvetlen idegrendszeri ingerlés az egyik “kulcsa”.

Tartalékállomány

A gyógyulás feltétele a korai kezelés. (Megjegyzendő, hogy gyógyuláson Anna normál mozgást ért, nem a mozgássérült gyermek valamilyen módon történő foglalkoztatását.)

Az agynak 5-6 hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely féléves kor után élettanilag leépül, ha nincs igénybe véve. A korai kezelés ezt a tartalékállományt indítja be. A Dévény-kezelés 5-6 hónapos kor után is eredményt hozhat, de az idő múlásával arányosan csökken a gyógyulási esély. A korán megkezdett SMT-kezelés a csecsemőt “ráteszi” a normál mozgásfejlődés “sínjére”; a mozgások folyamatosan, spontán beindulnak, spasztikus és hipoton állapotoknál egyaránt.

Azokban az esetekben – ez a szülési sérüléseknek kb. a 20-25 százaléka -, ahol az agy állománya jórészt elpusztult, sajnos még korai kezeléssel sem lehet gyógyításról szó, csak az állapot viszonylagos javításáról. A sérülten születetteknek a 75-80 százaléka azonban, akik eddig különböző súlyosságú mozgásfogyatékkal – akár tolókocsiban – éltek, korai Dévény-kezeléssel mozgásukban gyógyíthatókká váltak. Ugyanígy gyógyíthatók a beszéd, a nyelés, a rágás problémái, amelyek gyakori tünetek a CP-nél.

Az SMT nem helyettesíthető más eljárásokkal – tornával, úszással, játékkal stb. Ezek fontos fejlesztési módok a már mozgásképes gyermekeknek, de a kiesett, a hiányzó mozgásokat nem indítják be és a tónust nem normalizálják. Ezekre azért nem képesek, mert indirekt hatásúak, mivel nem “nyúlnak bele” közvetlenül az idegrendszer szerkezetébe, mint azt a speciális manuális technika (SMT) teszi.

Kontraktúraoldás

Dévény Anna manuális technikájának másik nagyon fontos területe az izom-ínzsugorodások és letapadások oldása, fellazítása. Az SMT-kezelés erre egyedülálló hatékonysággal képes. Miután bármilyen – baleseti, ortopédiai, neurológiai, reumatológiai stb. – eredetű is a mozgássérülés, mindig izom-ínzsugorodások (kontraktúrák) kialakulásával jár, ezért az SMT-kezelés univerzális hatású, és minden mozgássérülés esetén hatékony.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Látványos javulás Dévény-módszerrel!
  • Korababák – Ki segít behozni a hátrányt?
  • Ha csak kicsit más…
  • Fejlődés segítséggel
  • Blog az előítéletek ellen
  • IX.évf./2.sz.

    Forrás: Anyák Lapja