Kisgyerek

Életmentő játékok

Ha épp semmi nem jut eszedbe, nagyon fáradt vagy, de a gyerek folyton csimpaszkodik, és mondjuk tizedszer is szopni szeretne, figyelemelterelőnek, szórakozásnak remekül beválnak ezek a kipróbált játékok.
2012. Május 03.

Életmentő játékok

Akadályfutás a lakásban

Készíts pályát mindenféle otthon található holmiból: párnák (át vagy rá kell ugrani), szivacsmatracok (végig kell gurulni, nagyobbaknak bukfencezni rajta), székek (át kell mászni a lábak közt), mászóalagút (négykézláb átmászni rajta úgy, hogy a szájában fogva, hátára téve, fejére ültetve potyautast, valamilyen plüssállatot is vigyen), sámli (felállni rá, majd leugrani), szőnyegre simított vékony sál (végiglépkedni a keskeny hídon úgy, hogy a tóban nyüzsgő krokodilok el ne kapják). Ha sikerül legalább kétszer végigcsinálni a távot, saját készítésű érmét akaszthatsz a nyakába.

Állatkórház

Gyűjtsétek össze a plüssállatok egy részét, és gyógyítsatok! A gyerek lehet az állatorvos, tegyél neki oda egy kis dobozban kötszert, fáslit, vattapamacsokat, üres szemcseppentős vagy orrspray-s flakont, egyszer használatos fecskendőt, csipeszt, játék szikét. Kis dobozokba gyűjtsetek különféle „gyógyfüveket”. Ezekből lehet gyógyító italokat kotyvasztani az állatoknak, illetve borogatásokhoz is felhasználhatók. Te lehetsz a játékban a sérült, beteg állat gazdija, aki viszi kedvencét az állatorvoshoz.

Úszó szigetek

Teraszon a legjobb játszani vagy a fűben, de esőben a konyhaasztalon is jó szórakozás. Tegyél le egy nagy tálat, félig töltve vízzel. Készíts oda háztartási gyertyákat vagy maradék színes gyertyákat, gyufát. Gyújtsátok meg a gyerekkel együtt a gyertyát, mutasd meg, hogy a tűzzel vigyázni kell, mert éget, forró. A gyertya vízbe mártásával bemutathatod, hogyan oltja el a víz a tüzet. Egy másik gyertyával egyre növekvő, úszó szigetet csepegtethetsz a vízre, a szigeten apró játék állatok utazhatnak. Játszhattok különféle színű viaszokkal. Az úszó szigeteket fújva irányíthatjátok az edény egyik partjától a másikig.

Csipeszvadászat

Csíptesd fel a ruhacsipeszeket a lakás vagy a kert legkülönbözőbb pontjaira, nagyjából úgy, hogy más-más magasságban legyenek, de láthatóak és elérhetőek maradjanak. Adj kosarat a gyerek kezébe, biztasd, hogy gyűjtse össze. Vajon mindre rátalál? Akkor ő a világ legnagyobb csipeszvadásza!

Mi ez a zaj?

Akkor vesd be, ha már akkora a ricsaj, hogy úgy érzed, menten szétdurran a fejed! Rejts el valahová a lakásban egy nem túl hangosra bekapcsolt zsebrádiót vagy MP3-lejátszót, és biztasd gyereket, hogy keresse meg, füleljen, honnan hall valami fura zajt! Nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik!

Mi van a dobozban?

Ez igényel némi előkészületet, akár hónapokkal a tervezett felhasználás előtt. Legyen három üres, lehetőleg különböző méretű cipősdobozod, és kezdj el ezekbe érdekes tárgyakat gyűjteni. A mi esetünkben az számít érdekesnek, ami a gyereknek viszonylag új és teljesen veszélytelen: például zsebrádió, régi mobiltelefon, kimustrált háztartási gép, kávéhabosító, videokazetta, magnókazetta, érdekes, mutatós csomagolások. Gyarapíthatod a készletet az otthoni körforgásból egy időre kivont, ezért elfelejtett, újra bevethető játékokkal is. Amikor vészhelyzet van, vedd elő az egyik dobozt, és add oda a gyereknek játszani. Meg fogsz lepődni, milyen sokáig leköti majd, ha jól válogattad össze a repertoárt.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Játék szobában, szabadban
  • Játékok korcsoportok szerint
  • Mivel fog igazán jól játszani?