Kisgyerek

Életet menthetsz mobilon!

Bár a legtöbben már nem emlékszünk az életmentő fogásokra, annak ellenére, hogy végeztünk tanfolyamot, életet menthetünk, ha van nálunk mobil.
2011. Szeptember 09.

Egy felmérés alapján állíthatjuk, hogy a lakosság 70 százaléka végzett elsősegélynyújtó tanfolyamot, túlnyomó többségük nem képes alkalmazni az ott tanultakat. Habár a lakosság csak kis százaléka merne aktív segítséget vállalni az életmentés során, a mentők mobiltelefonon keresztül adott utasításai alapján a lakosság 50 százaléka biztosan, 44 százaléka valószínűleg megpróbálna segíteni a sebesülteken!

-Nincs megfelelő tudása, másrészt nincs bátorsága az embereknek az elsősegélynyújtáshoz – öszegzi tapasztalatait Győrfi Pál,az Országos Mentőszolgálat szóvivője. – Mivel a mentőknek minden egyes mentési feladatnál a dokumentációban fel kell tüntetni, hogy a mentő kiérkezése előtt milyen elsősegély történt, az egyértelműen látható, hogy az úgynevezett esetlapok ezen rovata szinte minden esetben üresen marad. Vagyis semmilyen elsősegély nem történik.

Ha szakszerűtlenül is, de csináld!

A szóvivő szerint sokan félnek a segítségnyújtástól, mert attól tartanak, ha valamit rosszul csinálnak, hibáznak, még bírósági üggyé is fajulhat a segítő szándék. Ez azonban megalapozatlan félelem, hiszen Magyarországon még sosem történt ilyen okból eljárás. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, miszerint a kritikus helyzetben segítségünkkel esélyt adhatunk valakinek az élethez, még ha szakszerűtlenül is tesszük mindezt.

-Létezik olyan statisztikánk, mely szerint a hirtelen szívmegállásos eseteknek 60%-át meg lehetne menteni Magyarországon, amennyiben valaki azonnal elkezdené a szakszerű újraélesztést. Ehelyett Magyarországon ez a túlélési arány kb. 1% körül van.” – jelzi Győrfi Pál.

Életet menthetsz mobilon!

Kövesd az utasításokat!

Vadonatúj lehetőség áll előtted, ha letöltötted az ingyenes MPA alkalmazást. A telefonos elsősegély-segédprogramban az az érdekes, hogy még az is képes életmentő segítséget nyújtani, aki semmiféle előképzettséggel nem rendelkezik. A másik, hogy a programot két gimnazista, Erdélyi Soma és Lipécz Ádám fejlesztette, ezzel elnyerték a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének fődíját.

Az MPA, egy telefonos elsősegély-segédprogram, amely mobiltelefonon keresztül ad érthető, egyszerű útmutatót vészhelyzet esetén. A fiúk a projekt kidolgozása kapcsán szakértővel is egyeztettek, így orvosi szempontból is kifogástalan alapra építkeztek. A programozás két irányba indult el. A legáltalánosabb nyelv – melyet szinte minden telefon ért – a web. Ebből kifolyólag a program valójában egy mobiltelefonokra optimalizált honlap, melyet a régi, középkategóriás telefonok is gond nélkül megjelenítenek. A programban megjelenő szövegek megírása után lefordították azokat angolra, így a program rögtön két nyelven készült el. A pályázók fontosnak tartották még a megfelelő illusztrációkat, így több mint 100 szemléltető ábra magyarázza és színesíti az alkalmazást.

Próbáld ki! Innen letöltheted!