Kisgyerek

Elavult bilizési tippek, amiket jobb figyelmen kívül hagynod

Ha még mindig nem sikerült átszoktatni a kicsit a bilire, a kétségbe esett anyukák hajlamosak tanácsot kérni szinte mindenkitől. Van azonban néhány jó szándékú, azonban elavult javaslat, amit jobb nem megfogadni.
2020. Február 28.
Elavult bilizési tippek, amiket jobb figyelmen kívül hagynod (Fotó: Getty Images)

Alyper Pace, a Hogyan szoktasd bilire a dinoszauruszt (How to Potty Train the Dinosaur) angol nyelvű gyerekkönyv szerzője szerint nincs olyan, mindenki számára bevált recept, amely segíti a bilire való átszoktatást. Ami az egyik gyereknél működik, az a másiknál már nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony lesz. Ami biztos, a következő tippeket jobb nem megfogadni.

Csak nappal gyakoroljatok

A bilire szoktatás nap közben és éjszaka is fontos, és éjszaka nem csak akkor lehet elkezdeni, ha nappal már jól megy a bilizés. A régi szakkönyvek javasolják ezt a módszert, de az utóbbi időben már többen úgy találták, hogy kevésbé zavarja össze a gyereket, ha egész nap elhagyhatja a pelust.

A fiúkat nehezebb bilire szoktatni

Általános tévhit, hogy sokkal nehezebb a fiúkat bilire szoktatni, mint a lányokat, pedig erről szó sincs, erre nincs semmilyen meggyőző bizonyíték. Ne hagyd, hogy már előre elvegyék a kedved a kisfiad bilire szoktatásáról, hiszen lehet, hogy sokkal könnyebb ügy lesz, mint gondolod.

A fiúknak állva pisilést kell tanítani már az elejétől

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a kisfiadnak már az első perctől állva kell pisilnie, elmondjuk, hogy ez nem így van. A szakemberek arra buzdítanak, hogy a kisfiúk is tanulják meg először ülve használni a bilit, majd a WC-t, és ha ezek magabiztosan mennek, csak utána jön az állva pisilés.

Csak az anyukák szoktathatnak bilire

Valójában mindkét szülőnek fontos szerepe van a bilire szoktatásban, sőt, ahol idősebb testvérek is vannak, ők is becsatlakozhatnak. Tehát ezt a sztereotípiát tényleg érdemes elhagyni, és a család többi tagját is bátorítani.

Ha nem szokik át bilire 2 éves koráig, nagy a baj

Minden gyerek akkor szokik bilire, amikor készen áll, és ezt nem lehet meggyorsítani. Semmi baj nincs azzal, ha a kisgyerek csak 2-3 éves korára jut oda, hogy bilire fog szokni. Szülőként az a fontos, hogy figyeljük a gyermek igényeit, és eszerint szoktassuk át.

Tilos a jutalmazás

Persze, egy ideális világban biztos nem vesztegetik a szülők a gyerekeket, de néha egy kis ajándék belefér. A szakértő szerint jó módszer lehet, ha kitűztök egy célszámot, és minden nap, amikor a gyermek bilizik, matricát kap a naptárba. Ha összegyűlt a kívánt mennyiség, kap egy kis jutalmat.(Cikk forrása: romper.com)