Kisgyerek

El kell kezdeni a kullancsok elleni védekezést

Ideje felkészülni a kullancsok elleni védekezésre, hiszen az oltás három részből áll, a teljes védettséghez pedig elengedhetetlen két oltás beadása. Célszerű az őszi legkésőbb a téli hónapokban beadatni az oltásokat.
2018. Március 01.
El kell kezdeni a kullancsok elleni védekezést

Bár még úgy tűnik messze a tavasz, kemény fagyok vannak, mégis most kell előre gondolkozni a kullancsok elleni védelemről. A kullancsok által terjesztett legsúlyosabb betegség, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis), amely ellen az őszi-téli hónapokban kell megkezdeni a felkészülést oltással.

Magyarországon kapható vakcinák mindegyike három részes oltássorozatból áll. A teljes védelemhez a körülbelül egy havi különbséggel beadott első két vakcina szükséges, az adott készítménytől függően néhány hónap, vagy egy év múlva beadandó harmadik pedig az elsők emlékeztetője.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetője szerint később sem árt, ha emlékeztető oltást adatunk be, 3-5 évente megismételhetjük az oltást, ekkor már csak egy oltásra van szükség.

Még mindig számos téves információ kering a köztudatban a kullancsokról: a kullancsok nem a fákról pottyannak le, hanem az aljnövényzetben találhatók, kirándulás után azonnal nézzük át a testünket, nem elég az, ha megvárjuk az esti fürdést, mert a kullancs nem a csípés pillanatában fertőz, hanem pár órával később.

Tilos bármivel bekenni a kullancsot, nem szabad sem olajjal, sem zsírral, sem különféle krémekkel megfullasztani. Ebben az esetben ugyanis öklendezésre kényszerítjük, és pont így fertőznek meg. A testet kell eltávolítani, az nem probléma, ha kiszedés közben beszakad a a lába, a feje vagy a szívókorongja.

Ha kullanccsal fertőzött juh-, tehén- vagy kecsketejet iszunk, akkor a tej is megbetegítheti az embert, ezért mindig forraljuk fel a nyers tejet.

Kullancscsípést követően 5-14 nap múlva influenzaszerű tünetek jelentkeznek (rossz közérzet, fejfájás, fáradtság), a második fázik néhány tünetmentes nap után jelentkezik: magas láz, hányinger, erős fejfájás, szédülés, tarkómerevség. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Bár minden második esetben szövődménymentes a gyógyulás, van amikor maradványtünetek jelentkeznek (pl. memóriazavar, görcshajlam).

Kapcsolódó cikkeink kullancscsípés témában:

Forrás: PharmaOnline